Про це в інтерв'ю FinClub повідомив директор департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз.

«Департамент інспекційних перевірок вже зараз в тестовому режимі проводить виїзні перевірки якості корпоративного управління в двох банках. Оцінюється, як члени наглядових рад відвідують засідання, чи є в складі плюралізм думок, чи реально є незалежність членів наглядової ради під час прийняття рішень, наскільки ефективно наглядова рада контролює дії менеджменту і чи контролює взагалі», — заявив Бевз.

На його думку, такий аналіз оголить багато проблем.

«Ми констатували, що в більшості неплатоспроможних банків було відверто неякісне корпоративне управління», — зазначив він.

В НБУ нарікають на те, що в багатьох банках залишається жорстка ієрархія і централізація при ухваленні рішення.

«Акціонер часто є головою наглядової ради, і дуже часто глава правління підконтрольний йому. У такій схемі повністю відсутня система внутрішнього контролю та адекватної оцінки ризиків. Рішення оцінюються не з точки зору їх ризиковості, а виключно з точки зору комерційний вигоди. Причому найчастіше ці ризики суперечать один одному. Наглядова рада і його комітети якраз повинні балансувати між інтересами», — повідомив Бевз.

Щодо згаданих банків в НБУ склалося гарне враження.

«Є індивідуальні результати, якими ми в цілому задоволені, але заключного резюме або зрізу по ринку поки ще немає», — зазначив Бевз.