Про це повідомив аналітик банківського сектора групи ICU Михайло Демків.

«Ймовірно, індекс ставок за річними депозитами у гривні на кінець 2018 року знизиться на 1.5-2 п.п. — до 12,3-12,8%. Нацбанк, схоже, не буде поспішати зі зниженням облікової ставки і залишить її незмінною до третього кварталу наступного року», — сказав він.

При цьому Демків зазначив, що змінити такий тренд може висока інфляція, за умови, якщо її фактичні показники будуть значно вищими за очікування.

Коментуючи ставки по валютних депозитах, експерт повідомив, що відсотки за валютними вкладами фактично досягли мінімуму, так як окремі банки перестали їх залучати через відсутність попиту на валютне кредитування. Але падати далі вони навряд чи будуть.

«Банкам, які мають запозичення на зовнішніх ринках, дешевше залучати ресурс у населення під 4%, ніж платити за єврооблігаціями 8-11%. Тому такі банки як Ощадбанк активно нарощують портфель валютних депозитів, щоб замістити єврооблігації в майбутньому більш дешевими внутрішніми ресурсами», — сказав Демків.

Експерт ICU додав, що в 2018 році не варто очікувати істотної зміни рівня ставок за валютними депозитами.

Крім цього, Демків допускає в наступному році активізацію видачі іпотечних кредитів в разі істотного зниження процентних ставок. Але їх обсяг все ще залишатиметься суттєво нижче, ніж хотілося б.

У корпоративному секторі експерт відзначає переважання процесів реструктуризації заборгованості. Банки вказують на дефіцит надійних позичальників, з чим пов'язаний їх зростаючий інтерес до роботи з ОВДП.

Порада «Мінфіну»: прибутковість по внесках у всіх валютах знижується з початку року. Відповідно, падають і заробітки вкладників. Але варіанти отримати більш вигідну ставку, все ж є. Розмістивши депозит в банку через наш сайт, вкладники можуть отримати додатково до 1,5% річних до базової ставки. Детальні умови — в розділі «Бонус до депозитів».