Основні причини ті ж, що і вчора, але акценти поступово змінюються:

1)Головним залишається те, що з другої декади грудня почалися бюджетні розрахунки за поточний рік. Це продовжує «заливати» гривню в банківську систему з рахунків Держказначейства і місцевих бюджетів. За вівторок коррахунки банків зросли ще на 5,4 млрд — до 59,6 млрд гривень. Таким чином, тільки за два перші дні цього тижня ліквідність банків збільшилася майже на 19,4 млрд гривень.

Цей гривневий «навіс» дуже сильно впливає на поведінку валютного ринку. Клієнти все активніше закривають свої зобов'язання за грудень і в цілому по року і значна частина цих ресурсів виходить на міжбанк. Це збільшує попит на валюту з боку імпортерів і в той же час - знижує потребу експортерів в реалізації валюти понад обов'язкових продажів.

Перевищення попиту над пропозицією знову буде провокувати зростання котирувань, а також збільшує частку спекулятивних угод на ринку. При цьому наявність таких гривневих ресурсів дозволяє почати масштабну гру «на підвищення»;

2) На друге місце за впливом на ситуацію на валютному ринку вийшов істотний розрив між готівковим і безготівковим курсом. Якщо вчора міжбанк закінчився рівнями 27,17 / 27,19 гривень за долар, то на готівковому ринку сьогодні власники обмінників вже продають долар за ціною від 27,35 до 27,60 гривень. Різниця в 16-41 копійку на доларі провокує активне зростання спекулятивних переливів валюти на обох сегментах валютного ринка. Це підриває котирування міжбанку з метою їх підтягування під рівні готівкового ринку;

3) На фоні стрибків курсу і зростання волатильності третій фактор -наближення різдвяних канікул і спаду ділової активності в ЄС і США -змушує поспішати українських контрагентів із закриттям своїх експортно-імпортних контрактів і також залишається істотним, але вже більше психологічним, ніж економічним;

«Мінфін» прогнозує на середу збільшення спекулятивних атак на гривню і досить широкий коридор по долару в межах 27,22-27,32 гривні. Швидше за все — НБУ доведеться виходити на ринок з продажем валюти в разі перевищення котирувань рівня вище 27,30 гривень за долар.

Обсяги операцій і активність на торгах будуть в межах до 420-480 млн доларів при здійсненні до 620-680 угод. Спекулянти продовжать працювати як в форматі «в дві сторони», так і почнуть активно розгойдувати курс з метою в 27,30 гривень і вище.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар стрімко зростає.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 27,10-27,43 і продаж 27,35-27,58 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,30-27,44 гривень і продаж 27,50-27,60 гривень.

Про тенденції на торгах за 12 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом — 24% (вчора було 38%) опитаних все ще вважають, що курс НБУ повернеться нижче 27,00 гривень. 76% — впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 27,01 гривень.

За безготівковим курсом на торгах — 25% (вчора було 30%) опитаних впевнені в поверненні котирувань на міжбанку до рівня — нижче 27,00 гривень. 75% — зберігають свої прогнози по довгостроковому закріпленню долара вище 27,01 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram