Такі дані озвучив заступник глави Національного банку України Олег Чурій, повідомляє прес-служба регулятора на сторінці в Facebook.

Згідно з презентацією, яка представлена на організованій ING Банком зустрічі з представниками бізнесу та оприлюднена Національним банком, сприятливі умови торгівлі, а також рекордно високий урожай зернових в 2016-2017 роках дозволив частково компенсувати втрати від блокади для торгового балансу країни.

За словами Чурія, в 2017-2019 роках дефіцит поточного року залишиться на рівні $4 млрд, поступово знижуючись до 3% ВВП в 2019 році.

Заступник голови Нацбанку додав, що активність іноземних інвесторів на сьогодні все ще стримується високими корупційними і юридичними ризиками.

Як зазначає НБУ, Чурій окремо зупинився на важливості для України продовження співпраці з МВФ і виконання своїх зобов'язань, так як в 2019-2020 роках її чекають пікові виплати за зовнішнім боргом: якщо в поточному році вони становлять близько $3 млрд, то в наступному — близько $4,5 млрд, а в 2019 наблизяться до $7 млрд, що призупинить зростання міжнародних резервів.

Згідно з презентацією, якщо в наступному році вони можуть вирости приблизно до $22 млрд, то в 2019 році — знизитися до $21 млрд, а зниження в місцях імпорту становитиме з 4,2 до 3,9.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber