За нашими розрахунками буде укладено до 500 угод при сумах операцій до 350 млн доларів. На торгах будуть присутні практично всі великі гравці. Це пов'язано з тим, що фактично в п'ятницю закінчуються основні покупки долара під репатріацію дивідендів «дочками» іноземних компаній. Тому ті, хто з різних причин не встиг цього зробити раніше - вирішать ці питання сьогодні.

Імпортери енергоносіїв і товарів широкого вжитку також активні по скупці валюти для оплати своїх контрактів. У продавців валюти теж гарячий сезон - вони починають закривати свої розрахунки на поточний рік і тому їх активність поступово зростатиме.

Інтереси великих гравців і їхні ситуативні завдання залишаться головними драйверами поведінки курсу в цю п'ятницю. Сьогодні основними гравцями на ринку залишаться знову тіж самі: 1) Нацбанк; 2) покупці валюти - «дочки» іноземних компаній, які перераховують дивіденди, імпортери енергоносіїв і товарів широкого вжитку 3) продавці - аграрії і металурги.

Спекулянти поки будуть працювати тільки в форматі «в дві сторони». Причина - ринок занадто спокійний і не підтримує їх спроб розгойдати курс.

«Небезпечним» для гривні залишиться наявність розриву між готівковим і безготівковим курсом. Це дозволяє грати між цими курсами і таким чином - частково розгойдувати валютний ринок.

Новина про перерахування останніх 4,4 млрд гривень прибутку Нацбанку до бюджету - ще не спрацює проти гривні. Причина - ця гривня поки осяде на рахунках Держказначейства і ще не потрапила на ранок п'ятниці на рахунки банків. Це станеться на наступному тижні і тоді буде здатне впливати на ліквідність в системі, а тому опосередковано - і на курс. Поки ж коррахунки банків навіть знизилися і на ранок 8 грудня складають 42,7 млрд.

«Мінфін» прогнозує на п'ятницю коридор по долару в межах 27,08-27,14 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар не дешевшає.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,80-27,18 і продаж 27,20-27,40 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,10-27,20 гривень та продаж 27,24-27,27 гривень.

Про тенденції на торгах за 7 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У п'ятницю ситуація за прогнозами офіційного курсу не покращилася для національної валюти. 30% (вчора було 38%) опитаних вважають, що курс НБУ повернеться нижче 27,00 гривень. 70% все-таки впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 27,01 гривень.

За безготівковим курсом настрої респондентів щодо перспектив гривні аналогічні прогнозам за офіційним курсом. Ті ж 30% (7 грудня було 31%) опитаних упевнені в поверненні котирувань на міжбанку до рівня - нижче 27,00 гривень. 70% - зберігають упевненість в довгостроковому закріпленні долара вище 27,01 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber