За минулий квартал банківська система заробила 1,4 млрд грн прибутку. У «плюс» спрацював 71 банк, інші 17 - отримали збиток. При цьому вкладники продовжили нести гроші на депозити. Станом на 1 жовтня загальний депозитний портфель всіх банків досяг 891 млрд грн. Це на 1,72% або 15 млрд грн більше, ніж у другому кварталі.

Грунтуючись на цих та інших фінансових показниках, «Мінфін» незабаром опублікує рейтинг стійкості банків за третій квартал. Але цифри - далеко не все.

У цьому році «Мінфін» заснував нову традицію - питати читачів, який з українських банків вони вважають найкращим для вкладників, та якій фінустанові вони беззастережно довірили б суму, яка не покривається гарантіями держави.

Від хороших традицій не відмовляються. Тому «Мінфін» просить читачів проголосувати за свого фаворита. Зробити це можна за допомогою невеликої форми. Але, щоб її пройти, доведеться зайти в акаунт Google. Адже це єдина можливість обмежити проходження опитування кілька разів одним й тим же користувачем.

Незабаром «Мінфін» опублікує результати голосування в інтерактивних діаграмах.

В опитуванні беруть участь банки з портфелем депозитів фізичних осіб понад 1 млрд грн. У 3 кварталі таких було 31. У Ощадбанка явна перевага перед іншими: адже держава гарантує всі вклади в цьому держбанку, навіть на суму понад 200 000 грн.

«Мінфін» просить читачів не враховувати цей нюанс та оцінювати Ощад на загальних підставах. Якщо вашого фаворита немає в списку - запропонуйте кандидатуру в коментарях.

Олекса Рябуха