Які зміни чекають українців у майбутньому, і перед яким вибором стане кожен з нас вже через рік, в своєму блозі на НВ написав співзасновник і директор економічних програм Ukrainian Institute for the Future Анатолій Амелін. «Мінфін» публікує скорочений варіант статті.

У нас залишився єдиний шанс взяти відповідальність за своє майбутнє в свої руки. І цей шанс буде в 2019 році.

Це не тільки рік ефемерних поки реформ, нових надій і очікувань:

– вільного ринку землі, який дасть можливості мільйонам українців, а Україні – економічний розвиток;

– накопичувальної пенсійної системи, яка формує для українців справедливий рівень пенсій, а не подачку під нові вибори;

– відмови від податку на прибуток підприємств, які змінюють роль України в глобальному рейтингу одержувачів інвестицій, а значить, зростання економіки і рівня життя.

– справедливого правосуддя і появи чесних судів, які роблять усіх українців рівними, а правила дійсними.

Це не тільки рік можливих надій, а й рік потенційного дефолту. За п'ять років ми повинні виплатити понад $40 млрд зовнішнім кредиторам, на що грошей Україна не має. Такого року у нас ще не було.

2019 – рік вибору. Вибору нашого майбутнього і наших агентів для його будівництва.

2019 рік – рік виборів президента, від якого залежить рівень підтримки України зовнішніми партнерами, рік обрання головнокомандувача, від якого залежить безпека українців і закінчення війни, рік обрання гаранта Конституції і гаранта дійсних правил, чого до сьогодні ніхто зробити так і не зміг.

2019 рік – рік вибору вектора розвитку України.

Обираючи парламент, ми обираємо тих, хто керує нашими долями наступні п'ять років і вибирає вектор розвитку України на 20 років. Чи прямуємо ми в новий світ, лишаємося в старому чи припиняємо існувати. Це наш вибір.

Обрані нами не лише приймають закони, за якими жити нам, вони призначають команду управлінців – Кабінет Міністрів, де кожен міністр сьогодні – антикризовий менеджер, відповідальний за стратегію свого сектора і всієї України, а отже, і майбутнє українців.

Про ефективність менеджерів, найнятих раніше українцями, красномовно говорить їхній гаманець і впевненість у завтрашньому дні.

2019 рік – рік вибору майбутнього. Але поки ми рухаємося в минуле. І це наша відповідальність, адже це ми обрали тих, хто вибрав цей шлях.

Попереду 2018 й. І це рівно рік до Рубікону.