Причин декілька, ось основні:

1) Фактор кінця місяця сьогодні працюватиме проти гривні, тому що судячи зі статистики торгів останніх двох днів — більшість великих компаній уже закрили основні операції на звітну дату. Тому вони будуть працювати в четвер тільки по «рихтуванню» остаточних розрахунків за місяць. Це дещо знизить обсяги клієнтських операцій на міжбанку, але не зменшить апетити покупців валюти. Що знову створить перевищення попиту над пропозицією валюти і буде тиснути на курс;

2) Зростання котирувань готівкового ринку починає ставати драйвером збільшення курсу на міжбанку. Після недовгих «роздумів» з приводу зростання безготівкового долара — готівковий ринок різко пішов вгору і на ранок четверга деякі банки вже продають долар по 27,30 гривень. Попит на готівкову валюту збільшився, що починає стимулювати зростання котирувань і на міжбанку;

3) Через те, що кінець місяця сьогодні будуть активні і самі банки по своїй валютній позиції. Фінустановам необхідно фіксувати фінансовий результат з торгівлі валютою.В нинішній ситуації більшість банків, побоюючись подальшого зростання котирувань — будуть закуповувати валюту на міжбанку на валютну позицію. Це також збільшить обсяги попиту на торгах. Крім цього, активізувалися спекулянти, які сьогодні будуть грати «на підвищення», що знову ж таки працює проти гривні;

4) Залишки на корахунках банків зберігаються на досить високому рівні — на ранок четверга вони становлять 46,5 млрд гривень. Цієї суми ще повністю вистачає на виконання нормативів резервування на коррахунку в НБУ, що не стимулюватиме ринок до активного «викидання» валюти.

Всі перераховані вище фактори — роблять сьогоднішній день знову насиченим на валютному ринку із загальним настроєм на новий стрибок курсу.

У разі перевищення позначки в 27,20 гривень за долар — ми не виключаємо появи НБУ на ринку з вимушеною інтервенцією щодо продажу валюти.

«Мінфін» прогнозує на четвер коридор по курсу долара в межах 27,08-27,20 гривень при обсязі операцій — до 290-330 млн доларів і укладанні до 600 угод.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар продовжує стрімко зростати в більшості обмінних пунктів.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,80-27,10 і продаж 27,10-27,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,90-27,08 гривень та продаж 27,15-27,20 гривень.

Про тенденції на торгах за 29 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У четвер ситуація за прогнозами офіційного курсу дуже песимістична для гривні. Тільки 12% (вчора було 28%) опитаних вважають, що курс НБУ повернеться нижче 26,75 гривень. Але 88% впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 26,76 гривень.

Щодо міжбанківського курсу, то ситуація ще гірше. Оптимізму у прихильників гривні фактично немає. 8% (вчора ще було 18%) респондентів вірить у повернення котирувань на міжбанку до рівня — нижче 26,75 гривень. Переважна більшість — 92% опитаних — впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 26,76 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber