Нещодавно було укладено партнерську угоду між американською біотехнологічною компанією Celgene і китайською BeiGene відносно передачі прав на експериментальну версію інгібітору BGB — A317. У рамках угоди BeiGene отримує передоплату в сумі 263 млн дол. США за виробництво і продаж інгібітору на азіатських ринках, а також 980 млн дол. США у вигляді поетапних платежів і роялті. Також американська корпорація інвестує 150 млн дол. США в підрозділ BeiGene, що займається клінічними дослідженнями онкологічних препаратів і препаратів для лікування анемії.

Також в листопаді цього року змогла притягнути 76 млн дол. США іноземних інвестицій інша китайська корпорація — розробник препаратів для лікування сердечної недостатності Zensun. Це одна з небагатьох компаній Китаю, яка завершила попередні фази клінічних досліджень в Китаї, Австралії і США і готується перейти до пізньої фази, отримавши відповідні ліцензії FDA (Управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів).

Починаючи з серпня триває спільний проект американських корпорацій і компанії WuXi Biologics в області розробки антитіла GLS — 010, в який один з партнерів проекту Arcus Biosciences вже вклав 816 млн дол. США. Акції Biologics котируються на NASDAQ і в перспективі можуть бути дуже цікаві інвесторам.

Незважаючи на перспективи китайського фармацевтичного ринку, деякі аналітики вважають, він переоцінений. Корпорації, що є лідерами у своїх сегментах, вже притягнули на розробки декілька млрд дол. США. І хоча препарати заявлені як інноваційні, насправді вони є аналогами вже існуючих препаратів, націленими на внутрішній ринок. Це не означає, що об'єми інвестицій із США будуть зменшені, але є вірогідність зниження темпів зростання котирувань цінних паперів китайських компаній.

За матеріалами World Forex