Національний банк розробив проект постанови «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів». Документ пропонує припинити карбування копійок номіналом в 1,2,5 та 25. Ними можна буде розплачуватися, але регулятор більше не буде витрачати бюджетні гроші на новий випуск.

«Мінфін» запитав читачів, як вони ставляться до ініціативи НБУ. Виявилося, що велика частина респондентів підтримує дії регулятора, але претензії все ж є. Результати дослідження представлені в інтерактивних діаграмах, які оновлюються в режимі реального часу. Якщо ви ще не брали участі в опитуванні, але хочете вплинути на результат, зробити це можна тут.

Вузькі кишені

Більша частина респондентів упевнена, що дрібняки - не потрібні в українських реаліях. Хоча для третини опитаних — монетки незамінні в розрахунках. Примітно, що ще майже третина платить карткою і, взагалі не морочить собі голову.

Зайве прибрати!

Більше ніж 36% респондентів проти копійок номіналом в 1,2 та 5. Тому, на їхню думку, ці копійки треба прибрати. За те, щоб повністю відмовитися від дрібних монет, висловилося трохи менше як 25% респондентів.

Краще безготівково

НБУ чинить правильно, вилучаючи дрібні монети з обігу. Так вважає більше за 40% респондентів. Майже стільки ж впевнено, що НБУ повинен займатися розвитком безготівкових платежів, тоді питання відпаде сам по собі.

Головне спокій

Абсолютна більшість вважає, що НБУ повинен поступово вилучати дрібняки з ужитку. Ще майже 20% вважає, що все потрібно залишити як є.

Складна наука

Разом з поступовим вилученням дрібняків, Нацбанк пропонує ввести формулу округлення при проведенні розрахунків. Якщо цифра на ціннику закінчується на 1 — 4 копійки, округляти потрібно на користь покупця — зменшувати до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Якщо сума закінчується цифрами від 5 до 9 — округлення відбувається на користь продавця.

Однак понад 50% респондентів висловилися за те, що краще б регулятор зобов'язав магазини самим округлити цінники.

Блаженне незнання

На честь різних свят і подій НБУ часто випускає колекційні пам'ятні монети. Серед респондентів тільки 10% набуває їх. Ще більше за 20% хотіли б їх купити, але нічого про це не знають.

Крупніше — краще

Нинішніх купюр мало для розрахунків, тому необхідно вводити номінал в 1000 грн. Так вважає більше за 38% респондентів. Більша ж частина впевнена, що купюра в 1000 грн призведе до зростання інфляції, а розплатитися нею буде складно, оскільки у продавців не буде розміну.

Тверда валюта

Більшість не бачить необхідності замінювати дрібні паперові банкноти монетами. Ще майже 40% за те, щоб такі «монетки» все ж з'явилися, але з приводу номіналів — єдиної позиції немає.

Ціни не виростуть

Вилучення дрібняків не призведе до зростання цін, впевнене більшість респондентів. Хоча є й третина, яка вважають інакше.