На торги за голландською моделлю аукціонів виставлялися активи неплатоспроможних банків від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, йдеться у повідомленні МЕРТ.

Як зазначили у міністерстві, ціна деяких «голландців» після старту знизилися до 20% від початкової лише за один день. Для порівняння, для звичайних аукціонів аналогічний процес тривав би декілька місяців.

«Раніше етап визначення ціни лоту займав щонайменше 3-8 місяців, а тепер це лише один день. Отже за допомогою голландських аукціонів можливо набагато швидше коригувати ціну до ринкового рівня і знаходити покупців», — зазначив заступник директора Департаменту консолідованих продажів Фонду гарантування вкладів Ілля Михайлов.

Після етапу зниження ціни, бездоганно спрацювала «англійська» частина торгів з грою на підвищення. На цьому етапі кожен з потенційних покупців мав змогу перекрити більш високою пропозицією найпершу ставку. Що й спрацювало у багатьох випадках рівень конверсії (співвідношення загальної суми заборгованості до ціни продажу) за результатами успішних аукціонів становив близько 26%.

Нагадаємо, торги проходять в онлайн-режимі на платформі ProZorro.Продажі протягом одного дня (з 9:00 до 16:00). Зареєструватися для участі в будь-якому аукціоні можна через один із 42 торгових майданчиків, акредитованих на платформі ProZorro.Продажі.

В аукціонах можуть брати участь також і нерезиденти.

На сьогодні графік «голландських аукціонів» розпланований до березня 2018 року. За цей час ФГВФО має намір продати через платформу ProZorro.Продажі 1448 лотів із номінальною вартістю у 13,9 млрд грн.