Національний банк виніс на суд громадськості проект постанови «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів». Документ передбачає, що НБУ перестане витрачати бюджетні гроші на випуск нових монет номіналом в 1,2,5 та 25 копійок. Ними можна буде розплачуватися, але поступово вони покинуть обіг.

Якщо ні у покупця, ні у продавця при розрахунку не виявиться дрібняків, регулятор пропонує округляти ціни. Так, якщо сума закінчується цифрами від 1 до 4 копійок, округляти необхідно на користь покупця (її будуть зменшувати до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок).

Якщо ж сума закінчується на цифри від 5 до 9 - її будуть округляти на користь продавця, тобто збільшувати.

Передбачається, що правила повинні працювати тільки для готівкових розрахунків. При оплаті за безготівковим розрахунком нічого не зміниться.

Подібне рішення НБУ неоднозначно. Зараз все частіше можна побачити в магазинах, як люди відмовляються брати дрібняки, оскільки вважають їх просто непотрібними. З іншого боку, малозабезпечені верстви населення, наприклад, пенсіонери, рахують кожну копійку. До того ж, поки не зрозуміло, як таке рішення вплине на інфляцію.

«Мінфін» вирішив дізнатися думку читачів, чи потрібно вилучати з обігу дрібні монети. Для цього ми пропонуємо відповісти на кілька запитань. Щоб взяти участь в дослідженні, необхідно увійти в обліковий запис Google. Це єдиний спосіб обмежити проходження опитування однією людиною кілька разів. Як завжди, редакція опублікує результати в інтерактивних діаграмах.