Долар на міжбанку котирувався в вузькому коридорі від 26,465 до 26,52 гривень. Обсяги торгів були вельми посередні — від $ 254,2 млн до $ 318,60 млн, а активність ринку — середня. Укладалося від 486 до 586 угод.
Після зміцнення національної валюти у період з 6 по 10 листопада поточна ситуація зі «ступором» по курсу спантеличила учасників торгів.
З одного боку, за період з 10 по 17 листопада коррахунки банків зросли на 15,9 млрд — до 52,7 млрд гривень. Це повинно було «тиснути» на курс і працювати проти гривні. Але істотного зростання котирувань не відбулося.
З іншого боку, низькі обсяги операцій на валютному міжбанку у дні основних бюджетних проплат говорять про те, що клієнти не поспішають з продажем валюти. Вони не потребують додаткової гривні і закривають свої податкові зобов'язання за рахунок поточних залишків гривні.
Експортери намагалися розігріти ринок і зіграти «на підвищення», притримуючи на початку сесії основні продажі валюти. Але серйозного ефекту це не дало. Курс до кінця активної частини сесії наполегливо повертався до рівня 26,50 гривень плюс-мінус 2-3 копійки.
Надвеликих залишків валюти на ринку теж не було. НБУ взагалі не виходив на торги у більш публічному форматі — з аукціоном по викупу долара, обмежившись менш відкритим режимом «запиту кращого курсу». За нашою інформацією, за 15 і 16 листопада він викупив не більше $ 48 млн. Це майже в 2,3 рази менше, ніж розжився регулятор тижнем раніше. Тоді на фоні гривневого голоду і падіння коррахунків банків Нацбанк купив $ 111 млн.

Про що говорить така статистика?

Судячи з усього, деяка частина найбільших платників податків провела свої податкові розрахунки не на минулому тижні, а раніше — в період з 6 по 10 листопада.
Крім цього, через нестачу гривні для проведення клієнтських гривневих розрахунків і для виконання нормативів обов'язкового резервування — банки продавали в той період свою власну валюту з позиції.
Цим пояснюється різке падіння коррахунків банків в ті дні: клієнти платили на рахунки Держказначейства,(тобто за межі банківської системи), стрімке зростання обсягів торгів (від $ 309 млн до $ 506 млн в день) та поява можливості у Нацбанку викупити $ 111 млн в ЗВР.
А тому — у зв'язку із закінченням основного періоду бюджетних платежів (дедлайн до 20-го числа, але через вихідні 18 і 19 листопада — фактично вони завершилися минулої п'ятниці) — розраховувати на значне зростання обсягів пропозиції валюти на цьому тижні вже не варто .
Зате в третій декаді листопада почнеться період виплат Держказначейством основних сум відшкодування по ПДВ, що знизить потреби в продажі валюти у експортерів і надасть ресурс для скупки валюти великим покупцям- імпортерам енергоносіїв.
Коррахунки банків на ранок минулої п'ятниці вже перевищували 52,7 млрд гривень. До цього додадуться ще й виплати відшкодувань по ПДВ — тиск на курс буде зростати.

Що вплине на валютний ринок на цьому тижні

1) Завершення періоду основних бюджетних розрахунків і наближення періоду отримання великим бізнесом основних сум відшкодування ПДВ. Через вихідні 18 та 19 числа при дедлайні за податковими розрахунками до 20-го листопада — період бюджетних платежів вже фактично завершено. Відголосся цього процесу ще будуть відчутні 20 листопада. Але кількість клієнтів, які проштрафилися, буде стрімко зменшуватися і вплив цього фактора скоротиться. Експортери знизять свої продажі валюти — їм вже буде досить тих ресурсів у гривні, що в них з'являться при відшкодуванні ПДВ. Крім цього, у підприємств закінчується період виплати авансових платежів працівникам, що також знизить їх потреби в гривні. У зв'язку із закінченням періоду сплати податків у великих імпортерів почне поступово накопичуватися гривня від реалізації продукції. Це призведе до зростання попиту на валюту на фоні зниження пропозиції і буде працювати проти гривні;
2) Календарний фактор. 23 листопада в США День подяки. Американські банки не працюють, на відміну від українських. Тому розрахунки по долару в цей день будуть проходити на міжбанку ТОМом (розрахунки в гривні цим днем, поставка долара — 24 листопада). Це не завжди влаштовує клієнтів і тому 23 листопада значних обсягів операцій в доларах не буде.
Компанії будуть намагатися завершити свої розрахунки в цій валюті або до середи (22 листопада), або — перенести їх уже на 25 листопада (п'ятницю), що також не завжди їм підходить. Це відобразиться і на операціях з обсягами обов'язкового продажу по долару в цей період. А в кінцевому підсумку призведе до перекосів попиту і пропозиції на доларовому міжбанку на цьому тижні та зростанні курсових коливань в період 23 і 24 листопада;
3) Відносна рівновага попиту та пропозиції по валюті на готівковому ринку. Готівковий ринок буде продовжувати уважно стежити за ситуацією на міжбанку і коригувати свої курси в залежності від тренда на торгах. Як і раніше, при істотних змінах ситуації на міжбанку — розрив курсу готівкового і безготівкового долара може знову стати причиною спекулятивних атак на гривню.

До головних викликів для курсу гривні на цьому тижні «Мінфін» може віднести дві:

1)непідконтрольне Нацбанку повернення в банківську систему значних обсягів гривні з рахунків Держказначейства з відшкодування ПДВ та інших розрахунках бюджету з підприємствами-контрагентами;
2) ситуативні перекоси попиту і пропозиції на міжбанку: 20 листопада — за рахунок завершення бюджетних розрахунків клієнтів; 23 і 24 листопада — у зв'язку з неробочим днем ​​в США.

Динаміка курсу і активність ринку на цьому тижні

За прогнозами «Мінфіну» зростання ліквідності у банківській системі за рахунок перерахувань Держказначейства та завершення бюджетних платежів клієнтів призведе до поступового збільшення попиту на валюту і росту котирувань долара на міжбанку.
Через те, що основна частина розрахунків підприємств з бюджетом вже завершена, особливого зростання обсягів пропозиції валюти з боку експортерів ми не очікуємо.
За нашими розрахунками, тенденція зміцнення позицій долара посилиться і його котирування на цьому тижні будуть знаходиться в межах коридору 26,50 — 26,70 гривень. Можливі й більш суттєві ситуативні коливання курсу. Причому у понеділок (20 листопада) — за рахунок «запізнившихся» з бюджетними розрахунками клієнтів — курс може незначно ситуативно зміцниться ще на 3-5 копійок — до 26,42 -26,45 гривень, після чого вже почнеться розворот ринку в бік зростання котирувань.
НБУ буде готовий до активного викупу ситуативних надлишків долара 20- го та 23 — го числа (у разі їх появи на ринку). Але буде вкрай пасивний у тому випадку, якщо котирування долара підуть вгору. Тільки різкі стрибки курсу в 10-15 копійок за сесію можуть викликати появу регулятора з продажем валюти на ринку.
Швидше за все, Нацбанк продовжить працювати з банками в менш публічному форматі — через «запит кращого курсу». Ця форма дає йому велику свободу дій як по кількості виходів на ринок за сесію, так і в обсягах таких операцій.
На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує продовження орієнтації готівкового курсу на поведінку міжбанку і закріплення курсу в межах коридору 26,60-26,85 гривень. Спред по долару декілька розшириться: в банках — до 15-35 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 12-25 копійок.
На міжбанку. Активність на торгах буде на відносно високому рівні в період з 20 по 22 листопада з максимальним зростанням обсягів в понеділок і вівторок і мінімальним 23 листопада.
«Мінфін» не виключає виходу НБУ на торги з викупом валюти у понеділок і вимушену появу регулятора з продажем долара на умовах ТОМ у четвер (23 листопада) в разі істотних ситуативних перекосів попиту і пропозиції через вихідний в США.

Приблизні обсяги угод на міжбанку по днях будуть наступними:

У понеділок та вівторок (20 і 21 листопада) — до $ 380-430 млн при укладанні до 550-600 угод.
У середу (22 листопада) — обсяги операцій знизяться до $ 320-350 млн при укладанні до 480-500 угод.
У четвер (23 листопада) -мінімальні обсяги операцій за тиждень — $ 190-240 млн при укладанні до 300-380 угод.
У п'ятницю (24 листопада) — невелике зростання активності перед закінченням тижня. Обсяги торгів складуть $ 280-310 млн при укладанні до 460-480 угод.
В цілому, ситуація на міжбанку в цей тиждень залишиться повністю залежною від дій Держказначейства щодо повернення коштів у банківську систему, курсових інтересів найбільших операторів ринку, поведінки Нацбанку в разі ситуативних перекосів попиту і пропозиції, а також обсягу перерахувань бюджету з боку тих клієнтів, що «запізнилися» зі сплатою податків.
Котирування долара на цьому тижні будуть знаходитися у межах коридору 26,50 — 26,70 гривень, з можливим ситуативним просіданням долара до 26,42 -26,45 гривень 20 листопада за рахунок продажів валюти клієнтами, які не встигли вчасно розрахуватися з бюджетом.