Міжбанк увійшов у режим тестування «дна» по курсу. За період з 13 по 17 листопада долар на торгах знаходився у вузькому коридорі 26,50 гривень плюс-мінус 2-3 копійки, закінчивши п'ятницю котируваннями 26,48/26,495.
Потенціал зміцнення гривні вже майже вичерпано. Ставка на подальше просідання курсу за рахунок днів бюджетних проплат досить спірна.
Причина — активне зростання коррахунків банків і поступове «насичення» клієнтів та банків гривнею. Якщо на ранок минулої п'ятниці (10 листопада) залишки на коррахунках становили 36,8 млрд гривень, то за тиждень — на ранок 17 листопада-вони зросли на 15,9 млрд, досягнувши 52,7 млрд гривень.
Такий рівень ліквідності в банківській системі вже «тисне» на курс. Це розуміють як клієнти фінустанов, так і самі банки.
Наявність гривні у клієнтів дозволяє їм поступово закривати свої бюджетні зобов'язання без особливого продажу валютних запасів. Як результат — пропозиція зменшилася. Хоча бюджетні дні всеж-таки створили певне ситуативне перевищення валюти над попитом, що і дозволило Нацбанку кілька разів за тиждень виходити на торги в «тихому» режимі «запиту кращого курсу».
Але обсяги скупки валюти не були аж занадто великими. І головне — в дні податкових платежів не було традиційного сплеску активності на міжбанку. Це добре видно по статистиці ВалКлі НБУ. Обсяги операцій на цьому тижні перебували у межах $254,3-318,6  млн при укладанні від 486 до 586 угод. Досить посередній результат для такого періоду.
Зростаюча ймовірність зміни тренда на міжбанку і невизначеність щодо можливого зростання котирувань накладають свій відбиток на логіку виставлення готівкового курсу на вихідні. Обмінники намагатимуться скупитися валютою подешевше, не особливо знижуючи при цьому свої котирування продажу.

Курси валют в суботу та неділю

Котирування долара в обмінниках будуть в межах: прийом 26,45-26,60 гривень, продаж 26,65 — 26,80 гривень. Пункти обміну валют в ці вихідні продовжать працювати в режимі «з обороту», але намагаючись при цьому занижувати курс прийому валюти. Стримувати апетити фінансистів будуть як завжди тільки конкуренція між обмінками та активність клієнтів. Спред між котируваннями прийому та продажу складе від 10 до 20 копійок.
Котирування євро. Євровалюта за останні 10 днів піднесла чимало несподіванок в парі євро/долар і відрізнялася великою волатильністю котирувань (коливались в межах коридору 1,156-1,185 долара за євро). Це змушує фінансистів пильно стежити за ситуацією з євро на міжнародних ринках. Хоча на ці вихідні і не очікується великих подій, які можуть істотно вплинути на її вартість у фінансовому світі.
При виставленні котирувань по євровалюті власники обмінників керуватимуться двома основними критеріями: курсом долара щодо гривні і співвідношенням пари євро / долар на міжнародному ринку. Спред по євро в більшості пунктів обміну валюти буде перебувати в межах від 12 до 24 копійок.
На 17:00 за Києвом 17 листопада крос-курс пари євро / долар перебуває поблизу рівня 1,179 долара за євро. Виходячи з цього — обмінники в ці вихідні виставлять котирування готівкового євро у межах: прийом 31,185-31,361 гривень і продаж 31,420-31,597 гривень. Розрахунки «Мінфіну» по курсу євровалюти можуть бути ще трохи скориговані на плюс-мінус 3-5 копійок на євро в залежності від «власних» завдань обмінників (наявність євро в касі, жвавість місця і наявність обмінників конкурентів поблизу і т.д.).
Котирування по російському рублю. Тут великих змін немає і високі ризики по роботі з цією валютою на нашому ринку залишаються. Страхуються фінансисти від них за рахунок збереження широкого спреду.
Більшість обмінників в ці суботу та неділю виставлять такі котирування: прийом за 1 рубль в межах коридору 0,446 -0,0,449 гривень і продаж 0,450 — 0,453 гривень. Але можуть бути відхилення по курсу рубля від розрахованих «Мінфіном» (до плюс-мінус 0,004 -0,008 гривень) через «індивідуальні завдання» того чи іншого обмінника. В даний час до них можна віднести: наявність (відсутність) замовлень на купівлю (продаж) готівкового рубля з боку великих клієнтів та фізичну наявність цієї валюти у касах обмінників в потрібних обсягах.