По-перше, в ньому передбачена абонплата. Забирають у мене в під'їзді сміття чи ні, є у мене гаряча вода в крані і батареях чи ні, навіть якщо мене місяцями не буде вдома — я повинна буду платити за невикористані ресурси. Так, звичайно, я можу скаржитися, бігати по інстанціях і витрачати свій робочий або особистий час на те, щоб довести свою правоту. Але! Особисто я цей час вважаю за краще проводити більш продуктивно, адже це найдорожчий і невідновлюваний ресурс.

По-друге, мене змушують приймати індивідуальний договір, оскільки в моїй «хрущовці» немає ОСББ. А при наданні послуг за індивідуальними договорами вводиться також плата за утримання і ремонт внутрішньобудинкових мереж (від входу в будинок до квартири). Законопроект дозволяє мені не включати плату за мережі в свій рахунок за послугу. Однак в такому випадку зона відповідальності монополіста, який надає послугу, буде закінчуватися на вході в будинок. І якщо в моєму старому будинку порве трубу десь в підвалі, то лагодити її буде нікому.

По-третє, якщо я не встигла з якихось причин оплатити послуги, то мені нараховують пеню. Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем ​​граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги. Так, невелику, не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. Я розумію, що розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу. Але від цього не набагато легше.

І останнє: новий закон прямо дозволяє припиняти поставки послуг, якщо немає оплати. Досі такої чіткої норми не було. Це все було десь в підзаконних актах. А у зв'язку з автоматизованою процедурою укладення договорів, я повинна платити, або мене відключать.

Моя думка — держава прагне зробити все можливе для того, щоб скоротити життя пенсіонерів (саме вони найбільш беззахисні в цій ситуації з їхніми пенсіями, яких і зараз ледве вистачає на оплату ЖКГ) і  позбавити звичайних українців можливості жити на офіційну зарплату.

У вас інша думка? Чудово, пишіть в коментарях!

Тепла вам і затишку в будинках, а головне, в душах!

Яна Довгань, редактор рубрики «Нерухомість»