«Ігри престолів»: як саудівський король усуває конкурентів

Події, що відбулися 4-5 листопада в Саудівській Аравії, деякі аналітики порівняли з подіями 37-го року в СРСР. Всього за вихідні були заарештовані 11 принців, 4 міністра і 34 екс-міністра, серед яких відомий мільярдер і інвестор Аль-Валід. Формальною причиною санкціонованого чинним королем затримання стали звинувачення в корупції, використанні службового становища при отриманні держконтрактів і угод з нерухомістю.

Інформація про масштабність і швидкості затримань шокувала громадськість і ще більше підтвердила думку про те, що чинний монарх розчищає шлях до трону своєму 32-річну синові. І звинувачення в корупції — це тільки лише не більше, ніж привід. Ходять чутки, що 81-річний король через кілька місяців збирається передати правління своєму синові, що пояснює його бажання усунути сильних конкурентів. Майбутній король Саудівської Аравії Мохаммед планує проведення реформ, які суперечать сімейним королівським традиціям, і тому може зустріти опір з боку сильних опозиційних груп.

Політичний підтекст масових арештів

Версія про усунення можливих конкурентів для реалізації планів Мохаммеда поки залишається найбільш популярною. Але є й інша, менш поширена версія, що має відношення до міжнародних відносин:

• Саудівська Аравія прагне до контролю за видобутком нафти і розширенню ринків збуту. Зростання ціни на нафту нівелюється зростанням бурових установок сланцевої нафти в США. Для контролю нафтових поставок і рівня видобутку Ер-Ріяду важлива співпраця з США. На цьому фоні зміцнення дружніх зв'язків між Мохаммедом і Дональдом Трампом виглядає логічним. Погляди майбутнього монарха збігаються з позицією американського президента;

• Аль-Валід, стан якого оцінюється в 18 млрд дол. США (входить в 45 найбагатших людей світу), більше лояльний до Тегерану, затятим противником якого є чинний король Салах. Також Аль-Валід розглядав варіанти вкладення інвестицій в Росію, відвідавши з цією метою Москву влітку 2017 року.

Цілком можливо, що показовими арештами король дав зрозуміти світовій спільноті, що політика королівства буде спрямована не на врегулювання конфліктів з сусідами, а на посилення партнерства зі світовими лідерами. Незважаючи на те, що відомості про інвестиційну стратегію одного з найбільших світових фондів SAMA (суверенний фонд Саудівської Аравії, більш 750 млрд дол. США) не оприлюднює, відомо, що велика частина активів знаходяться в США і Європі. Тому країні вигідно розвивати цей вектор.

Усунення політичних конкурентів, зміна вектора міжнародних відносин — всі ці версії можуть виявитися вірними. Які справжні мотиви короля, покаже час. Ми ж пропонуємо скористатися ситуацією і заробити на різкому підйомі котирувань нафти. Хочете дізнатися як? Прислухайтеся до рекомендацій в цій статтіі покваптесь — незабаром нафту очікують нові потрясіння!