Як повідомили в НБУ, усі неплатіжні банкноти складені з шести частин від різних справжніх банкнот (площею менше ніж 55% від початкової площі) за схемою, наведеною у додатку, та склеєні прозорою клейкою стрічкою. Серійні номери на неплатіжних банкнотах вирізані.

«Зазначені неплатіжні банкноти виявлено банками в Івано-Франківській області під час проведення інкасації терміналів самообслуговування», — йдеться у повідомленні.

Крім того, в департаменті зазначили, що обставини вилучення та характер пошкодження цих банкнот свідчать про шахрайські дії невстановленої особи – йдеться про зарахування на рахунки через термінали самообслуговування неплатіжних банкнот.

При цьому платіжні пошкоджені банкноти, позначені на схемі номерами 1, 2, 3, 4, 5 та 6, зловмисник, скоріше за все, попередньо обмінює в банках як значно зношені на загальних підставах.

«Зазначені неплатіжні банкноти можуть становити потенційну небезпеку для терміналів з приймання платежів у разі їх неналежного налаштування», — підсумували в НБУ.