«В аспекті банківської кризи я вважаю, що вам не потрібно чекати 15 років, щоб його подолати, як в Японії. Протягом цього року я працюю в Україні, і вже бачу проблеми з державними банками, – зазначив Масару Танка. – Я не кажу, що в Україні не потрібні держбанки, але вони в першу чергу повинні працювати не заради прибутку, а заради функціонування банківської системи».

На думку одного з провідних світових експертів, саме розвиток держбанків стане стимулом зростання економіки, але для цього потрібно ввести чіткі обмеження – в якому секторі та з якими інструментами можуть працювати комерційні банки, а з якими – державні. І вони не конкурують з приватними, вони існують для того, щоб працювати із сегментом, в який не йдуть приватні банки, наприклад, малий бізнес і стартапи.

«Державні банки розвитку сприяли зміцненню бізнесу в Японії, без їх участі зараз не було б таких компаній, як SONY, адже кредит приватних банків отримати було вкрай складно, – зазначив пан Танака. – І вони не конкурують з приватними, вони існують для того, щоб працювати із сегментом, в який не йдуть приватні банки. Найбільша проблема в тому, що українські державні банки заходять у сферу діяльності приватних. Зате на економічному зростанні України ніхто не концентрується».