Чи варто вірити ОПЕК? Думка аналітиків

ОПЕК черговий раз маніпулює свідомістю інвесторів, що, правда, не заважає під тиском спекулятивного капіталу продовжувати рости котируванням. У грудні 2016 року країни ОПЕК домовилися про зниження об'ємів нафтової здобичі на 1,8 млн барелів в день з метою вирівнювання глобального попиту і пропозиції. До угоди приєдналися декілька інших держав, зацікавлених в дорогій нафті, включаючи Росію. З цієї миті факт виконання або невиконання зобов'язань картеля є одним з основних нафтових драйверів.

На що закривають очі інвестори:

  • ОПЕК контролює лише 35% світового видобутку нафти і менше 50% світового експорту. Одних лише зусиль картелю недостатньо для стримування нафтової пропозиції;
  • майже щомісячно в ЗМІ з'являється інформація про те, що картель не справляється із зобов'язаннями. Правда, через час з'являється інша статистика, що свідчить про успіхи ОПЕК. Маніпуляція інформацією дозволяє підтримувати нафтові котирування;
  • Саудівська Аравія, Росія та інші країни, залежні від нафтовидобутку, зацікавлені в зростанні об'ємів експорту.

Попри те, що з моменту пакту пройшов майже рік, ціни на нафту виросли не так істотно, як припускали аналітики. Ще рік тому можна було почути прогнози про подолання рівня 70-80 дол. США, але дива не сталося. Джерела, близькі до ОПЕК, говорять, що з великою вірогідністю ціна нафти наступного року збережеться на рівні 60 дол. США. І хоча Саудівська Аравія, неформальний лідер картелю, не має наміру нарощувати здобич, спокусу замістити здобич Венесуели або інших країн, що падає, чиї потужності не виробляють квоту із-за форс-мажорів, залишається великим.

Рекомендація: інвестори вважали, що по закінченню дії пакту країни ОПЕК тут же наростять здобич, тому його продовження буде позитивно сприйнято ринком. Аналітики припускають, що ціни на нафту знаходитимуться в коридорі 60-65 дол. США і віра в ОПЕК підштовхуватиме ціни вгору. Але ось чи зможе ОПЕК стримати свої зобов'язання?

За матеріалами World Forex