Згідно з повідомленням регулятора, Рада НБУ відзначила недостатнє використання правлінням НБУ монетарних інструментів для досягнення поставлених інфляційних цілей.

В НБУ також заявили про необхідність посилення координації грошово-кредитної та бюджетної політики з метою недопущення різкого посилення інфляційних ризиків.

Крім того, в НБУ додали, що ліквідність банківської системи продовжує перебувати на безпрецедентно високому рівні. При цьому банки вкладають кошти в депозитні сертифікати Нацбанку та державні цінні папери. Загальний обсяг ОВДП в обігу наближається до розміру депозитного портфеля банків.

При цьому наголошується, що Кабмін накопичив історично найвищі залишки коштів на казначейському рахунку в Національному банку.

Крім того, кошти місцевих бюджетів, продовжують розміщуватися на депозитах банків.

«Такі обсяги ліквідності свідчать про формування „монетарного навісу“, який сконцентрований в банківській системі і державному секторі. З огляду на поточний стан грошово-кредитного ринку, витрачання коштів Урядом протягом короткого періоду часу, як це традиційно відбувалося в кінці року, може мати більш істотні ризики для стабільності грошової одиниці України ніж в попередні роки», — йдеться в повідомленні.

Рада НБУ також підкреслила, що за підсумками січня-вересня 2017 негативне сальдо поточного рахунку збільшилася до $3 млрд (з $2,7 млрд у відповідному періоді минулого року). Причиною такого зростання названі масштабні закупівлі енергоносіїв і сільськогосподарської техніки.

У той же час залишки за кредитами суб'єктам корпоративного сектора за січень-вересень зменшилися більш ніж на 25 млрд грн. При цьому зростання залишків за кредитами, наданими домашнім господарствам у національній валюті, за цей період досяг майже 20% головним чином за рахунок пожвавлення споживчого кредитування.

«Збереження тенденції до зростання обсягів споживчого кредитування може викликати подальше збільшення дефіциту поточного рахунку платіжного балансу і відповідно відтік іноземної валюти з країни. В свою чергу це може створювати ризики стабільності грошової одиниці України і нівелювати вплив дій Національного банку, спрямованих на забезпечення цінової стабільності в державі», — сказано в повідомленні.

В НБУ також вважають, що зазначені тенденції на грошово-кредитному ринку та в економіці свідчать про формування ризиків накопичення економічних дисбалансів, які були притаманні українській економіці в попередні роки, і реалізація яких неодноразово призводила до кризи.