У Кам’янець-Подільській фортеці є боргова яма із муляжем боржника. Раніше туди кидали тих, хто не зміг розплатитися по своїх боргах. Кажуть, у ями було три рівні: на нижньому сиділи найбільш «зловмисні» боржники, на другому – ті, що інколи платили, а на верхній ярус можна було потрапити за невелику прострочку платежу.

В реальному світі аналог такої ями – кредитні рейтинги. Рейтинг дефолту D – найнижчий ярус, рейтинги групи С – ССС – верхні яруси, а спекулятивні рейтинги групи В, до якої належить Україна (рейтинг В- від Fitch) – небезпечна близькість до такої ями, буквально в одному кроці.

Ми досі перебуваємо дуже близько до «ями», причому далеко від неї не відходили ніколи. Не може йти мова про сильну країну, про сильного рівного міжнародного партнера, якщо вона настільки слабка фінансово.

Що ж Україна може зробити (або чого не допустити), щоб піднятися хоча би на кілька щаблів по цих сходах?

1. Не допустити колапсу програми МВФ, який на цьому етапі потягне за собою макроекономічну дестабілізацію.

Це означає продовження виконання домовленостей з МВФ щодо всіх важливих реформ, які позначені як реперні точки в меморандумі. Зокрема, це земельна реформа, приватизація, боротьба з корупцією.

2. Готуватися до зовнішніх економічних або політичних/геополітичних шоків, що можуть послабити українську позицію.

На жаль, повністю усунути геополітичні ризики Україна не в змозі, але сидіти «склавши руки» теж неправильно. Нарощування обороноздатності, зміцнення зв’язків з європейськими партнерами та США, переорієнтація економіки на західні та інші ринки за межами СНД – це те, що Україна може активно робити в цьому напрямку. 

3. Підвищити зовнішню ліквідність та гнучкість у залученні зовнішніх фінансових ресурсів.

Цього слід досягати шляхом створення режиму максимального сприяння експорту та прямим іноземним інвестиціям як найбільш безпечному та корисному способу залучення валюти в країну. Іноземні інвестори вважають, що трьома найбільшими перешкодами для них зараз є корупція, недовіра до судової системи, монополізація ринків та захоплення влади олігархами. 

4. Забезпечити фіскальну консолідацію, що не дасть боргу зростати безконтрольно.

Агентство очікує, що державний борг досягне 71,5% ВВП в 2017 році, що високо, у порівнянні із медіаною в 58,5% для наших сусідів по рейтинговій шкалі. Потрібно прийняти амбіційну стратегію управління державним боргом, спрямовану на суттєве зниження боргового навантаження, валютних ризиків та обсягів виплат по обслуговуванню боргу та жорстко дотримуватися її, не дозволяючи собі піднімати боргову стелю. Це потребуватиме якісного впровадження середньострокового бюджетного планування.

5. Забезпечити зростання економіки

Fitch вважає, що економічне зростання в Україні залишиться нижчим за її сусідів по рейтинговій шкалі, тобто оцінка базується на досить негативних очікуваннях. Якщо Україна зростатиме швидше, ніж 3,2-3,7% — можемо сподіватися на перегляд рейтингу чи його прогнозу у бік збільшення. Приватне споживання пожвавиться завдяки збільшенню доходів, але над інвестиціями (з точки зору держави це означає інвестклімат) ще треба дуже серйозно працювати. Без зростання інвестицій у внутрішнє виробництво пожвавлення споживання торкатиметься в основному імпортних товарів. Це негативно відіб’ється на макроекономічній стабільності через зростання дефіциту торгового балансу.