Так, загальне правило формування податкового кредиту передбачає:

• включення до складу податкового кредиту всіх сум ПДВ, сплачених (нарахованих) при придбанні товарів/послуг. При цьому неважливо, для використання в яких операціях були придбані дані товари/послуги;

• подальше нарахування податкових зобов'язань відповідно до п. 198.5 ПКУ у разі придбання товарів/послуг для використання в операціях, що не підлягають оподаткуванню (звільнених від оподаткування, не є об'єктом оподаткування).

Даний порядок формування податкового кредиту введений з метою правильного обчислення суми ПДВ, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні в ЄРПН, оскільки система електронного адміністрування ПДВ не передбачає автоматичне виключення з реєстраційної суми окремих сум ПДВ.

Таким чином, при здійсненні платником ПДВ туроператорської та турагентської діяльності формування податкового кредиту здійснюється в загальновстановленому порядку, визначеному ст. 198 ПКУ. Який передбачає включення всіх сум ПДВ, сплачених (нарахованих) при придбанні товарів/послуг, які використовуються для надання туристичних послуг (туристичного продукту), до складу податкового кредиту та подальше нарахування податкових зобов'язань відповідно до п. 198.5 ПКУ.