Підігрівати пристрасті на міжбанку будуть як спекулятивні розгойдування ринку, так і дії експортерів. Вони вже увійшли «у смак» через постійне зростання курсу і зупинятися поки не збираються. Попит зростає - чому ж на цьому не заробити.

«Мінфін» очікує продовження тренда на підвищення долара з метою в 26,85-26,90 гривень у четвер. «Допомагати» цьому будуть декілька причин. Ось основні:

1) Активні вливання відшкодування ПДВ - підтримують високу ліквідність в системі (на ранок середи коррахунки банків - більш 52,9 млрд гривень), що стимулює з одного боку - скорочення пропозиції валюти з боку експортерів, які отримали відшкодування ПДВ, з іншого - зростання попиту на валюту з боку імпортерів, які побоюються подальшого зростання курсу. Крім цього, зростання нафти на світових ринках призводить до збільшення обсягів купівлі валюти з боку нафтотрейдерів;

2) Зростання попиту на валюту на тлі зменшення пропозиції - призводить до зростання котирувань міжбанку і збільшення девальваційних очікувань як у бізнесу, так і у населення. Це починає відбиватися на міжбанку та на готівковому ринку - де курс поступово намагається прийти у відповідність з трендом на торгах.

На міжбанку у середу «Мінфін» прогнозує продовження зростання котирувань долара в межах коридору 26,70-26,85 гривень при обсязі операцій на 380-390 млн доларів і укладанні до 600 сделок.

Псіхологіческій бар'єр в 26,70 гривень вчора був подоланий і це буде підживлювати зростання девальваційних настроїв з метою в 27 гривень на початок листопада. Нацбанк навряд-чи поки буде активно боротися за гривню . Витрачати великі обсяги ЗВР для протистояння зростанню котирувань на міжбанку не дозволяє «зависання» питання з отриманням нового траншу МВФ.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар продовжує поступово дорожчати - зберігаючи розрив з міжбанком за рахунок зростання котирувань продажу валюти. Зростання курсу на торгах - через день-два підтягує і готівковий ринок.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом - 26,50-26,69 і продаж 26,74-26,90 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,55-26,65 гривень та продаж 26,71-26,75 гривень.

Про тенденції на торгах за 24 жовтня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубля - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У середу оптимізм читачів «Мінфіну» по перспективам офіційного курсу гривні залишається на низькому рівні.Тільки 15% опитаних вважають, що курс НБУ повернеться до рівня - нижче порога в 26,50 гривень. 85% вважає, що він надовго закріпився вище 26,51 гривень з метою в 26,75 гривень та більше;

За ринковим курсом думки опитаних менш песимістичні для гривні і не змінилися в порівнянні з вчорашнім днем. Ті ж 20% впевнені в зниженні котирувань на міжбанку нижче рівня 26,50 гривень, 80% - припускають його активне та довгострокове зростання вище 26,51 гривень за долар з метою - вище 26,75 гривень найближчим часом.