Прогноз готівкового курсу на 21 і 22 жовтня

Цей тиждень був не дуже позитивним для гривні на валютному ринку. Національна валюта продемонструвала вельми скромні успіхи, незважаючи на оптимальні для неї умови: 1) календарний перекіс в сторону зростання пропозиції долара у вівторок та середу (завдяки неробочому в Україні понеділку); 2) початок періоду бюджетних проплат; 3) традиційне зростання продажу валюти населенням у період тривалих вихідних (з 14 по 16 жовтня).
Незважаючи на «пільговий» період для гривні, на міжбанку долар навіть незначно виріс за минулий тиждень — з 26,52 / 26,55 гривень до 26,545 / 26,565 гривень.
З великою пересторогою реагував на те, що відбувається на торгах, і готівковий ринок. Тут курс продажу «зеленого» знизився з 26,75-26,90 гривень 17 жовтня до 26,62-26,80 грн на ранок 20 числа.
Причому фінансисти не фіксували масової здачі валюти протягом тижня при досить стабільному обсязі попиту. Стан валютного ринку вони характеризували як дуже хитку рівновагу попиту і пропозиції.
Це говорить про те, що традиційний фактор, що допомагає зміцненню гривні - дні бюджетних проплат — у жовтні практично не спрацював через присутність стабільного попиту на валюту як на міжбанку, так і на готівковому ринку. Тим більше, що після короткострокового зміцнення гривні у вівторок і середу — за четвер та п'ятницю на міжбанку долар практично відвоював всі свої втрачені позиції з продовженням тренда на подальше підвищення.
Це будуть враховувати фінансисти, виставляючи валютні курси в обмінниках на вихідні. Розпочнеться обережна гра готівкового ринку на предмет поступового збільшення котирувань продажу валюти.

Курси готівкових валют на 21 і 22 жовтня

Котирування долара в обмінниках будуть в диапазоні: прийом 26,50 -26,65 гривень, продаж — 26,70- 26,85 гривень. Більшість обмінників буде працювати в режимі «з обороту», але при цьому вони будуть намагатися кілька завищувати курс продажу. Причина — тенденція до зростання котирувань на міжбанку, що спостерігається з четверга. Спред між курсами прийому та продажу складе від 5 до 20 копійок. Апетити власників обмінників по курсу продажу долара будуть обмежуватися як розташуванням обмінників і платоспроможністю місцевих клієнтів, так і конкуренцією між ними. Чим більше «жваве» місце займає обмінний пункт, тим менший спред будуть змушені утримувати фінансисти, виводячи свої курси на середньоринковий для цього регіону рівень.
Котирування євро. Курс євровалюти на ці вихідні власники обмінників виставлятимуть виходячи з трьох крітеріїв: 1) гривневих котирувань готівкового долара; 2) крос-курсу пари євро / долар на міжнародному ринку; 3) «індивідуальних» завдань банків та фінкомпаній по євро (норматив валютної позиції банку, наявність євро у касі, «конкурентоспроможність» точок обміну валют, географічне розташування населеного пункту щодо країн ЄС і т.д.). В цілому, спред по євро буде знаходиться в межах від 6 до 24 копійок.
Станом на вечір 20 жовтня крос — курс пари євро/долар перебуває біля позначки 1,1785 долара за євро. Виходячи з цього співвідношення, на вихідні обмінники виставлять котирування готівкового євро в межах: прийом 31,230- 31,407 гривень та продаж 31,466 -31,643 гривень. Розкид цих котирувань може бути ще на плюс-мінус 3-5 копійок на євро за рахунок поправки на «індивідуальні» завдання конкретних банків і фінкомпаній, про які вже було сказано вище.
Котирування по російському рублю. Рубль як і раніше залишається самою «складною» валютою з точки зору будь-яких ризиків для власників українських обмінників. Мінімізувати ці ризики вони можуть тільки одним — досить широким спредом між курсом покупки та продажу рубля. Більшість обмінників 20 і 21 жовтня будуть виставляти такі котирування по російській валюті: прийом за 1 рубль в межах коридору 0,461 -0,464 гривень і продаж 0,465- 0,467 гривень. Через специфіку даної валюти в Україні — можливі відхилення котирувань рубля в різних обмінниках в межах до 0,005-0,01 гривні від зазначених вище в залежності від «індивідуальних» завдань того чи іншого обмінника.Зазвичай, це — наявність / відсутність покупців-продавців по цій валюті, місце розташування обмінників щодо близькості кордону з РФ, наявність рублів в касі і т.д.