Власники квартир у будинках старше 25 років б'ють на сполох: їхні приватні квадратні метри за рік подешевшали в середньому на 10%. Покупців вже не цікавлять квартири в архітектурних пам'ятках в центрі Одеси, Львова чи Києва — без капітальної реконструкції цей ветхий фонд несподівано виявився нікому не потрібним.

За даними компанії Олімп Консалтинг, серед великих міст України середня вартість квадратного метра житлової нерухомості (соціальне житло) за минулі дванадцять місяців найбільше впала в:

— Дніпрі — на 10,1%;

— Одесі — на 8,2%;

— Харкові — на 7,6%;

— Києві — на 7,1%;

Найменше подешевшали квартири у Львові — на 5,8%.

Табл. 1. Динаміка цін на вторинне житло за даними компанії Олімп Консалтинг

Застарілий Дніпро

Найдешевшу однокімнатну малогабаритну квартиру в Дніпрі у вересні виставляли на продаж за $ 8000. Це житло загальною площею 18 кв.м. без ремонту.

Ціни на повноцінні однокімнатні квартири загальною площею понад 30 кв.м. у вересні стартували від $17 тис. За таку суму покупцеві пропонують помешкання «в житловому стані», з ремонтом і меблями радянських часів. При цьому кількість пропозицій якісного житла з капітальним ремонтом на вторинному ринку в Дніпрі вкрай обмежена.

За даними компанії Олімп Консалтинг, середня вартість квадратного метра житла в Дніпрі на вторинному ринку у вересні склала $ 526 за кв.м.

Перероблений Харків

У вересні найдешевші квартири на вторинному ринку Харкова продавали за $4 тис. За цю суму пропонували «гостинку» загальною площею 15 кв.м. зі зручностями в коридорі.

Особливістю харківського ринку дешевого житла є велика кількість пропозицій малометражних квартир, в будинках, які були перероблені з колишніх дитячих садків, військових частин і гуртожитків. У таких об'єктах можна придбати житло за ціною від $5 до 12 тис. В залежності від району і метражу квартири.

Повноцінні ж квартири загальною площею від 30 кв.м. на вторинному ринку Харкова в вересні стартували від $17 тис. За даними аналітиків, середня вартість квадратного метра житла склала $ 561.

Комунальна Одеса

В Одесі найдешевші квартири стартують від $ 9 500. Це маленькі квартири-студії (15-17 кв.м.). При цьому окрему кімнату в комуналці можна придбати за $ 5-7 тис. У вересні, в порівнянні з серпнем, кількість виставлених на продаж кімнат в комунальних квартирах збільшилася майже в 2 рази.

Стандартну однокімнатну квартиру загальною площею близько 30 кв.м. в Одесі можна придбати за $ 25-27 тис. Середня вартість квадратного метра житла на вторинному ринку, за даними аналітиків, у вересні склала $ 714 за кв.м.

Кавалерки у Львові

«Кавалерка» (маленькі квартири (11-17 кв.м.) з вигодами на вулиці) в центрі Львова у вересні продавали за ціною від $ 11 тис. Також в історичному центрі Львова за $ 15 000 можна придбати старе житло площею 23 кв.м.

При цьому в будинках більш сучасної споруди вартість однокімнатних квартир стартує від $ 18 тис. Особливість пропозиції квартир на вторинному ринку у Львові — велика кількість малометражек і житла, яке продається відразу з меблями. Також аналітики відзначають збільшення пропозицій квартир, які купуються з метою здачі в оренду.

Середня вартість квадратного метра житла на вторинному ринку Львова у вересні становила 823 кв.м., за даними Олімп Консалтинг.

Здешевілий Київ

Дешеві «гостинки» загальною площею 16 кв м із зручностями на поверсі в вересні на вторинному ринку столиці пропонували за ціною від $ 8 тис.

Малогабаритну, але окрему квартиру з усіма зручностями на вторинному ринку у вересні продавали за $ 16 тис. Загальна площа такого житла становить 20 кв.м.

Стандартну однокімнатну квартиру без «євроремонту» в спальному районі Києва увересні пропонували за $ 23-27 тис. Залежно від житлової площі і віддаленості від метро.

Дані аналітики явно говорять про те, що квадратний метр на «вторинці» в столиці вже у вересні коштував менше, ніж $ 1000 за кв.м. І, на думку, учасників ринку, до кінця року продовжить своє падіння.

Яна Довгань

*При написанні статті «Мінфін» використовував дані сайтів OLX і Aviso