Це не було повною несподіванкою для валютного ринку, який вже звик до того, що «дешевшає» валюта у нас в країні — повільно, але — «росте» швидко.

На жаль, збулися всі ранкові прогнози «Мінфіну» і гривня не змогла довго утримувати тренд на зміцнення — курс знову повернувся до рівня в 26,50 гривень.

Чи варто робити з цього трагедію і як це розглядати?

Ми впевнені в тому, що поки відбувається стандартна корекція (на сленгу валютних дилерів). Після кількох днів зниження котирувань — потенціал гривні починає видихатися, а зростаючий попит на валюту — поступово підтягує котирування вгору. У нашому випадку, курс в межах 26,50 гривень — влаштовував і продавців, і покупців.

Перші — були не готові до продовження падіння курсу і віддавати валюту «задешево» не поспішали, навіть з урахуванням днів бюджетних проплат.

Другі — розуміли, що здешевлення валюти на тлі зростання негативного сальдо торгового балансу (дефіцит понад 2,1 млрд доларів), збільшення соціальних виплат, вступу країни в період опалювального сезону та непростій ситуації з нафтою (зростання вартості з метою як мінімум в 60 доларів за барель) і ще ряду причин — явище ситуативне і дуже короткострокове. Тому покупці вирішили не випробовувати долю та почали активно скуповувати валюту.

В кінцевому підсумку, зростання пропозиції валюти за рахунок ефекту днів бюджетних проплат вже другий день поспіль майже повністю поглинається зростаючим попитом. Це не дозволяє НБУ скуповувати у великих обсягах надлишок долара (за вівторок і середу викупив за інформацією «Мінфіну» всього близько 18 млн доларів).

У той же час — поки на валютному ринку протистояння курсових інтересів експортерів і імпортерів носить досить стриманий характер та не викликає значної паніки, як в форматі «все пропало — долар буде по 30», так і в протилежному режимі — «скуповуйтесь… скуповуйтесь, а ми почекаємо 25 ».

Тому, «Мінфін» трактує сьогоднішнє зростання котирувань долара — тільки як корекцію ринку без поки серйозних наслідків.

Але як тільки закінчаться дні бюджетних проплат — тренд по курсу на міжбанку стане заручником дій НБУ з проведенням / непроведенням відповідних ситуації інтервенцій.

Причина — наростання диспропорцій між попитом та пропозицією валюти на ринку в поєднанні зі збільшенням валютних ризиків через поведінку готівкового ринку. З 1 жовтня значно збільшилися соціальні виплати (багато в чому не підкріплені реальними показниками української економіки) і це буде тиснути на курс та ціни.

Не дарма, навіть НБУ заговорив про те, що інфляційні ризики збільшилися в набагато більших обсягах,  ніж очікували наші «стратеги» з Нацбанку. Тому «Мінфін» прогнозує не тільки зростання курсових коливань на валютному ринку в середньостроковій перспективі, а й очікує збільшення облікової ставки НБУ не меньш, ніж на 0,25-1% на засіданні 26 жовтня.

Хід торгів 19 жовтня:

У першу годину сесії долар відразу виріс на 7 копійок — з ранкових 26,415 / 26,43 гривень до 26,48 / 26,50. Після чого пропозиція, як і раніше, була трохи нижче попиту, що призвело до зростання курсу до 26,49 / 26,51 гривень к 12 годинам. На цьому рівні торги і завершилися. НБУ на міжбанк у форматі аукціону з продажу долара не виходив.

Головні події у четвер на міжбанку:

1) Курс долара зріс на 8 копійок — з ранкових 26,415 / 26,43 до 26,49 / 26,51 гривень до кінця сесії;

2) Нацбанк не виходив на ринок у більш публічному форматі — аукціону з викупу долара;

3) Зареєстровано 600 угод на суму $ 345,16 млн по середньозваженому курсу 26,5000.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber