Чим більше виходить нових проектів, тим більше з'являється «експертів», які говорять про повний колапс і мильну бульбашку на ринку нерухомості. Ну правда, нічого складного — порахували, склали, переділили, і ура, нова сенсація: ринок житла ось-ось обвалиться!

Від таких «прогнозів» програють всі — і покупці, які чекають нового дна ринку, і девелопери, у котрих падають продажі.

Чи є перевищення пропозиції над попитом на ринку? Безумовно! Це результат бездумної масової забудови за принципом «будуй більше -продавай дешевше» і повної відсутності контролю з боку міста і покарання недобросовісних забудовників за незаконні будівництва.

З іншого боку, раджу «експертам» спробувати купити малометражну 1-к квартиру в новобудовах столиці. Сьогодні на продаж пропонуються квартири, які будуть введені в експлуатацію не раніше кінця 2018 — початку 2019 роки. Тому, нічого критичного в такому різноманітному пропозиції немає — у ринка є час і потенціал поглинути цю пропозицію.

Третя (тривимірна вже) сторона даної проблематики — це якість пропозиції. Комплекси, які виходять сьогодні — це абсолютно новий продукт з абсолютно інноваційними характеристиками, котрі, безумовно, буде користуватися попитом у покупців. І з ними старим бетонним коробочкам конкурувати буде нічим. Але ж це проблема не покупця і низький попит на ринку, а недалекоглядності і економії на проектах окремих забудовників?