Проте, вивести схеми з ринку повністю поки не вдалося. Тільки сьогодні на Інститутській відзвітували, що за 9 місяців 2017 НБУ направив до правоохоронних органів 28 листів з інформацією про підозрілі фінансові операції клієнтів 36 банків на загальну суму понад 67,5 млрд грн, $16 млрд та 10 млн євро. Інформація стосувалася проведення клієнтами банків фінансових операцій, які можуть бути пов'язані з виведенням капіталів, легалізацією кримінальних доходів, конвертацією безготівкових коштів в готівку, здійсненням фіктивного підприємництва, ухиленням від оподаткування.

Тому регулятор продовжив закручувати гайки. У вересні цього року набула чинності постанова №42, яка вимагає від банків більш жорстко перевіряти фінансові операції своїх клієнтів.

Крім іншого, документ зобов'язує банкірів перевіряти джерела доходи клієнтів, якщо їх операції здадуться підозрілими. Наприклад, в особливо складному випадку банк може навіть не видати великий депозит, якщо у нього з'являться сумніви в «чистоті» цих грошей. У вкладників тоді є два шляхи. Перший - підтвердити джерело доходів, наприклад, за допомогою довідки про зарплату, договором продажу майна й т.д. Другий - послухати ради юристів, які вважають дії банку не цілком законними, йти в суд, та відстоювати свої права.

Читайте також: Банк хоче знати звідки гроші. Що робити

НБУ стверджує, що така ситуація неможлива. Адже нові правила стосуються тільки фізосіб, замішаних в сумнівних схемах. За підрахунками директора департаменту фінмоніторингу НБУ Ігоря Берези, на подібні схеми припадає лише 5% від загальної кількості операцій клієнтів. Саме ці операції й потраплять під нові правила.

Як би там не було, вже є перші «тривожні сигнали». Деякі банки попередили клієнтів, що при знятті більше за 100 000 грн з поточного рахунку за добу, їм доведеться підтвердити джерело походження цих грошей. Більш того, клієнти зобов'язані й відзвітувати про призначення цієї суми.

«Мінфін» вирішив поцікавитися у читачів, чи доводилося їм вже підтверджувати джерела своїх доходів, та як вони ставляться до подібної ініціативи влади. Щоб пройти опитування, необхідно зайти в акаунт Google. Це єдиний спосіб обмежити повторне проходження опитування одним й тим же користувачем. Як завжди, «Мінфін» опублікує результати дослідження у вигляді інтерактивних діаграм.