Основними причинами будуть дві:
1) бюджетні розрахунки компаній — їм потрібна гривня і вони будуть продавати валюту;
2) календарні перекоси попиту та пропозиції на торгах через вихід на ринок обов'язкового продажу експортної виручки за 13 і 16 жовтня, що створить надлишок валюти на міжбанку і буде «тиснути» на курс.
Зростання пропозиції на торгах дає шанси гривні пробити нову психологічну межу — в 26,45 грівен. Крім того, це цілком можливо дозволить Нацбанку знову поповнити ЗВР за рахунок проведення аукціону або «запиту кращого курсу» щодо викупу надлишків долара. Вчора регулятор не виходив на міжбанк у більш публічному форматі аукціона з викупу долара, але купив близько 14 млн доларів у обраній двадцятки банків через «запит кращого курсу».
«Мінфін» прогнозує на сьогодні продовження зростання обсягів торгів — 340-440 млн доларів при здійсненні до 600 угод.
Пік активності клієнтів на валютному ринку 18 жовтня припаде на період з 11:00 до 14:00. Причому ймовірність виходу Нацбанку сьогодні дуже висока — йому треба оперативно поповнювати ЗВР після розтрати резервів на утримання курсу гривні від серйозного падіння на початку жовтня. Спекулянти як і раніше будуть працювати як «в дві сторони», так і будуть намагатися продовжити грати «на пониження».
Але розраховувати на обвал долара теж не варто.
По-перше, викуповуючи надлишок валюти на ринку — Нацбанк утримує курс від істотного проседанія.
По-друге, залишки на коррахунках банків знову вирослі.На ранок середи вони перевищують 53 млрд гривень, що створює певний ресурс для спроб переламати тренд на ринку і спробувати підійняти котирування долара за рахунок дій великих гравців.
«Мінфін» прогнозує на 18 жовтня помірне зміцнення гривні на торгах — в межах коридору 26,40-26,45 гривень. Більшого падіння очікувати не варто — НБУ викупить надлишок на міжбанку і цим зупинить падіння курсу.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар поступово дешевшає.
Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом — 26,44-26,61 і продаж 26,69-26,90 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,50-26,65 гривень і продаж 26,75-26,80 гривень.
Про тенденції на торгах за 17 жовтня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубля — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У середу читачі «Мінфіну» знову стали оптимістичнішими в своїх прогнозах за офіційним курсом гривні — 39% (вчора було 21%) опитаних упевнені в тому, що курс НБУ закріпиться вже нижче порога в 26,50 гривень. Але поки 61% все ж вважає, що він скоро знову буде вище 26,51 гривень;
За ринковим курсом думки опитаних майже збіглися з опитуванням за офіційним курсом. 37% (у вівторок було 21%) впевнені в подальшому зниженні котирувань на міжбанку нижче рівня 26,50 гривень, 63% — припускають його швидке повернення вище 26,51 гривень за долар.
Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:
Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber