Про це розповів в інтерв'ю Укрінформу в.о. голови НБУ Яків Смолій.

«На сьогодні у нас немає підстав говорити, що гривня різко й суттєво девальвуватиме, оскільки фундаментальні фактори для її курсу зараз сприятливі — світові ціни на товари українського експорту, особливо на сталь, є високими, до того ж скоро почне надходити валютна виручка від нового врожаю», — зауважив керівник Нацбанку України.

Крім того, за його словами, в НБУ зараз зосереджений достатній рівень міжнародних резервів — $18,6 млрд, що є максимумом з початку 2014 року.

«Ці кошти можна буде задіяти для пом‘якшення значних коливань курсу», — зазначив Смолій.

Коментуючи коливання гривні наприкінці вересня – на початку жовтня, глава НБУ назвав їх «незначними».

Він висловив переконання, що це було викликано, передусім, сезонними факторами.

Водночас, він зауважив, що оприлюднений недавно урядом України прогнозований курс гривні на рівні 30,1 грн/долар у кінці 2018 року є «технічним параметром» для бюджетних розрахунків. Наприклад, наприкінці нинішнього року цей параметр є нижчим за прогнозований.

«Іншими словами, для того, щоб він у середньому за рік досяг (прогнозовану – ред.) відмітку 27,8, вже зараз і до кінця року треба мати щоденний курс під 30 гривень за долар. Оскільки, як ми бачили, з квітня й до кінця серпня гривня зміцнювалась і утримувалась на рівні 25,5-26,5 за долар», — зауважив керівник НБУ.