Минулого тижня долар подешевшав на міжбанку з 26,65/26,68 гривень на ранок 9 жовтня до 26,52/26,55 гривень на вечір 13-го числа. Причому єдиного тренду в цей період не спостерігалося. У «нестандартний» понеділок через вихідний у США українські банки працювали по долару на умовах ТОМ і курс обвалився відразу на 17 копійок — з 26,65/26,68 гривень до 26,48/26,51. З вівторка по четвер долар насилу зміг поступово відвоювати 12 копійок, піднявшись до рівня 26,60/26,63. За п'ятницю курс знову просів на 8 копійок — до 26,52 / 26,55.

Таким чином, за минулий тиждень американська валюта подешевшала на 13 копійок — до 26,52 / 26,55 гривень. Це досить непогано в порівнянні зі стрибками курсу в кінці вересня — початку жовтня.

Такий поворот подій виявився навіть вигідним для НБУ. За розрахунками «Мінфіну», минулого тижня він зміг поповнити резерви не менш ніж на $16 млн, провівши у понеділок «запит кращого курсу» з викупу валюти. Після цього весь тиждень ринок сам знаходив компромісний курс без втручання регулятора.

Якщо порівняти це з «спалюванням» не менше $ 95 млн ЗВР на початку місяця для стримування девальвації гривні — позитив є.

На таку поведінку міжбанку реагував і готівковий ринок. Ажіотаж по скупці валюти закінчився, а курси безготівкового і готівкового долара поступово зближуються. Це потенційно мінімізує ризики нових спекулятивних атак на гривню в найближчі дні за рахунок ігор на курсі між обома сегментами валютного ринку.

Що буде з міжбанком і курсом в обмінниках на цьому тижні

Основних факторів, що впливають на валютний ринок в ці дні буде чотири:

1. Календарний фактор. 16 жовтня вихідний в Україні — День захисника. Іноземні банки будуть працювати в цей день, що дозволить нашим фінустановам зарахувати вівторком (17 жовтня) валютну виручку фактично за два дні. Це призведе до того, що не пізніше 18-го числа (середа) — на міжбанк вийде збільшений обсяг обов'язкових продажів валюти, що буде грати на зміцнення гривні. Потенційне зростання пропозиції у вівторок охолоне запал спекулянтів по грі «на підвищення» і дасть Нацбанку шанс на поповнення ЗВР за рахунок викупу надлишку долара на ринку через аукціон або «запит кращого курсу». Позитивний для гривні початок тижня може створити додатковий психологічний вплив на користь подальшого зміцнення національної валюти. Тим більше, що спрацює і ще один фактор;

2. Період розрахунків з бюджетом. У жовтні, крім розрахунків безпосередньо за минулий місяць, підприємствам доведеться ще й сплачувати податки за підсумками третього кварталу. Це істотно збільшує потребу в гривні як у експортерів, так і імпортерів. Тому перші будуть вимушені продавати більше валюти, другі — знизити обсяги її скупки. Покупцем надлишків долара знову з радістю стане Нацбанк, а у гривні буде можливість потіснити долар;

3. Зменшення розриву курсу готівкового та безготівкового долара на валютному ринку. Це знову ж таки працює на зміцнення гривні, тому що буде стримувати спекулятивні переливи між міжбанком і готівковим ринком. Всі основні оператори і власники обмінників в цій ситуації працюють тільки в режимі «з обороту» або «на пониження» і змушені зменшувати спред через велику конкуренцію і зниження валютних ризиків. Крім цього, тривалі вихідні зазвичай супроводжуються збільшенням обсягів здачі населенням валюти, що також «в плюс» гривні;

4. Неоднозначна ситуація з цінами і попитом на українську продукцію на зовнішніх ринках, а також цінами на енергоносії. Якщо у аграріїв тут все добре, то у металургів — по-різному. Справа в тому, що Євросоюз ввів певні зміни по роботі з українськими виробниками сталі. Це може знизити їх можливості з продажу цієї продукції в країнах ЄС і скоротити приплив валютного виторгу за рахунок цього сегмента металопродукції, а значить — вдарить по нашому валютному ринку. Не все добре складається для України і на світовому ринку нафтопродуктів. Ціни на енергоносії теж зазнають суттєвих змін.

Це, як і раніше, буде знову формувати різноспрямований рух курсу в залежності від того, хто в даний момент буде переважати на нашому міжбанку: сільгоспвиробники, нафтотрейдери або металурги.

Небезпеки для курсу гривні

До прихованих «загроз» для гривні можна віднести збереження в останні дні минулого тижня надлишку ліквідності в банківській системі. Коррахунки банків, починаючи з минулої середи, значно виросли. В даний час вони перевищують необхідний норматив НБУ щодо резервування — близько 46,4 млрд гривень. Чи надовго збережеться така динаміка ліквідності, поки не зрозуміло. Настають дні бюджетних проплат, і ці кошти можуть піти на рахунки Держказначейства у вигляді платежів клієнтів. Це спрацює знову ж на користь гривні.

Але якщо цього не станеться, у спекулянтів буде гривневий ресурс для тиску на курс. Тим більше, що згідно з опублікованою статистикою Нацбанку, у вересні золотовалютні резерви НБУ зросли до $18,634 млрд, але при цьому чисті міжнародні резерви України за даними регулятора складають всього $6,079 млрд. Це досить скромна цифра для утримання валютного ринку під повним контролем у разі масштабних спекулятивних атак на гривню.

Не кажучи вже про зберігання проблеми платіжного балансу з негативним сальдо та інші питання, пов'язані як з МВФ, так і з внутрішніми проблемами щодо захисту прав інвесторів, земельної реформи та інших.

Динаміка курсу і активність ринку на цьому тижні

За нашими прогнозами на цьому тижні у гривні є непогані шанси ситуативно зміцнитися. Але — в короткостроковій перспективі, що краще, ніж нічого. Скористатися ситуацією може і Нацбанк, викуповуючи надлишок пропозиції валюти в ЗВР.

У зв'язку з вихідним понеділком — основні обсяги операцій на міжбанку ми очікуємо в період вівторок-четвер. Причому в середу (коли на міжбанк вийде обов'язковий продаж за два дні) і четвер (початок активних бюджетних проплат клієнтів та збросу валюти експортерами для покриття гривневих зобов'язань) — «Мінфін» очікує виходу на ринок НБУ з викупом надлишків долара в ЗВР.

На готівковому валютному ринку «Мінфін» прогнозує продовження зближення валютних котирувань міжбанку і обмінників. В цілому за тиждень, курс прийому долара буде в межах 26,45- 26,65 гривень, а продажу — на рівні 26,68-26,85 гривень із загальним трендом на зміцнення гривні з оглядкою на поведінку долара на міжбанку. В обмінниках фінкомпаній, що працюють «з обороту», спред буде в межах до 20 копійок, в банках — до 23-27 копійок на доларі.

На міжбанку. Після неробочого понеділка активність на торгах поступово зростатиме до кінця тижня. Пік обсягів операцій і кількості угод припаде на середу і четвер, коли до календарного фактору (див.вище) приєднається фактор проведення бюджетних розрахунків. Причому за рахунок податкового періоду — у цю п'ятницю також не буде сильного відставання за обсягами угод від показників міжбанку середини тижня.

«Мінфін» очікує як мінімум одного-двох виходів НБУ на міжбанк з викупом надлишків валюти (швидше за все — в середу та четвер) та прогнозує обсяг викупу долара в ЗВР за цей тиждень в сумі не менше $ 30-50 млн.

Приблизні обсяги угод на міжбанку по днях будуть наступними:

У понеділок (16 жовтня) вихідний.

У вівторок — четвер (17, 18 і 19 жовтня) — поступове зростання операцій на міжбанку в межах до $ 340-440 млн при укладанні до 600 угод.

В п'ятницю (20 жовтня) відбудеться незначне зниження активності на торгах — в межах до $ 280-330 млн при укладанні до 450 — 500 угод.

В цілому, ситуація на валютному ринку в цей тиждень буде виграшною для гривні. «Мінфін» прогнозує курс на торгах по долару на цей період в межах 26,45-26,65 гривень. Більш низького просідання курсу долара не буде, тому що Нацбанк буде викуповувати надлишок долара в ЗВР.Це буде знижувати тиск на валютний курс і утримає долар від більш істотного ситуативного падіння.

Період зміцнення гривні буде недовгим, тому що з середини жовтня починається опалювальний сезон, не за горами нове підвищення цін на енергоносії і ще ряд факторів, які суттєво збільшать попит на валюту, а значить — це почне грати на підвищення курсу.