Великі клієнти вже закрили більшість свої операцій по валюті в період з цього вівторка по четвер і тому ми не очікуємо сьогодні рекордів за обсягами операцій на міжбанку — не більше 350 млн доларів при здійсненні до 490 угод.

Ті хто з різних причин ще не встигли завершити свої зовнішньоекономічні угоди — поспішатимуть їх закрити в першій половині дня, тому що ця п'ятнична сесія — передсвяткова та скорочена на 1 годину (до 16:00). Пік активності клієнтів на валютному ринку припаде на період з 10:30 до 12:30. Після обіду «Мінфін» очікує проведення вже одиничних операцій на невеликі суми.

Така малооб'ємність ринку при короткій частині основних торгів дозволяє попрацювати спекулянтам. Вони традиційно будуть активні як «в дві сторони», так і при наявності великих гравців на ринку — будуть підлаштовуватися під їх дії, намагаючись розгойдувати курс.

Наскільки це їм вдасться — покажуть перші дві години торгів. Ключовою умовою тут буде наявність великих покупців і продавців. Якщо вони будуть сьогодні «спати» — долею спекулянтів буде тільки робота в «дві сторони».

Якщо великі клієнти будуть активні — у спекулянтів є шанс заробити на грі з курсом протягом дня. Тим більше, що залишки на коррахунках банків (на ранок 13 жовтня — 48,6 млрд гривень) дають великий ресурс для цих операцій.

Ймовірність виходу Нацбанку сьогодні досить низька — як і раніше, ринок сам регулюватиме попит та пропозицію. НБУ ми побачимо на ринку тільки при великих ситуативних перекосів, чого не очікуємо.

«Мінфін» прогнозуємо на 13 жовтня поступове зміцнення гривні на торгах — в межах коридору 26,52-26,61 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар залишився приблизно на тих же позиціях.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом — 26,60-26,70 і продаж 26,80-26,95 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,70-26,75 гривень і продаж 26,84-26,85 гривень.

Про тенденції на торгах за 12 жовтня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубля — подивитися тут.

Моніторинг настрою валютного ринку:

У п'ятницю користувачі «Мінфіну» стали обережніше ставитися у своїх прогнозах за офіційним курсом гривні, приблизно зберігаючи тіж прогнози по курсу на міжбанку:

За офіційним курсом 59% (вчора 80%) опитаних упевнені в тому, що курс НБУ закріпиться надовго нижче порога в 26,75 гривень. 41% вважає, що він скоро повернеться до рівня вище 26,76 гривень;

За ринковим курсом думки опитаних розділилися фактично навпіл. 51% (вчора було 58%) впевнені в закріпленні котирувань на міжбанку нижче рівня 26,75 гривень, 49% — припускають його швидке повернення до рівня вище 26,76 гривень за долар.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber