Що сказати? Вартість будь-якого активу визначається попитом на нього з боку інвесторів. Показово, що решта криптовалют — ефір, ріппл — фактично стоять на місці. Але що важливо — зростання біткоіна йде на підвищених обсягах, на кріптобіржах помітна присутність великих покупців. Перед хардфорком 25 жовтня хтось активно закуповується. Вигода зрозуміла: після «розколу» власники класичного біткоіна отримають додатково токени Bitcoin Gold за умови наявності у них приватних ключів від електронних гаманців. Аналогічна ситуація була 1 серпня, коли власники біткоінів отримали на додачу Bitcoin Cash, який місяць тому коштував $530, а зараз коштує $325. Кріптоінвестори вже не згадують про заборону ICO і закриття бірж в Китаї, обсяги торгів перетекли на кріптобіржі Японії і Кореї.

Читайте також: Блокчейн: заборонити не можна регулювати

Що чекати від курсу біткоіна далі? Ключовою датою бачиться 25 жовтня — момент хардфорка біткоіна. На мій погляд, можливий наступний сценарій. Невеликий відкат вниз в найближчі дні — частина інвесторів зафіксує прибуток на поточних рівнях. Надалі можлива ще одна хвиля зростання з оновленням максимумів, при цьому метою може бути рівень $6 000 за біткоін, а може і вище.

В кінці жовтня — початку листопада велика ймовірність корекції вниз. На ринку буде багато охочих продати, тому рух може бути різким. До сих пір будь-яке сильне зниження швидко викуповувалося, як, наприклад, просадка до $3 000 в середині вересня. У довгостроковій перспективі визначальним для курсу біткоіна є позиція регулюючих органів найбільших країн світу.