Справа в тому, що після вчорашнього просідання котирувань в середині дня до рівня 26,51/26,54 гривень — до вечора долар все ж таки відвоював свої позиції знову до відмітки 26,57/26,60. І хоча угод по таким котируванням були одиниці — формально ринок стартує з цієї позначки.

Більшість великих клієнтів сьогодні буде закривати свої основні угоди не тільки цього тижня, але і з урахуванням поправки на те, що понеділок в Україні вихідний.

Таким чином, у четвер на ринок вийде основна маса гравців з абсолютно різними завданнями по курсу, що відіб'ється на волатильності котирувань.

Крім цього, на ранок четверга залишки на коррахунках банків продовжують залишатися на високому рівні — 49,5 млрд гривень і це налаштовує ринок на потенційне збільшення спекулятивних атак на гривню найближчим часом. Причому, шанси на розкачку міжбанку в форматі гри «на підвищення» різко зросли.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні обсяги операцій в межах до 450 млн доларів при укладенні до 600 угод.

Ймовірність виходу Нацбанку буде не дуже високою і, як і раніше, ринок сам регулюватиме попит і пропозицію. Тільки при великих ситуативних перекосах — НБУ вийде на міжбанк з відповідною інтервенцією.

За деякими ознаками початку сесії — загальний попит на валюту сьогодні виросте і ми прогнозуємо зростання котирувань на міжбанку — в межах 26,60-26,75 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар трохи подорожчав.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом — 26,53-26,73 і продаж 26,75-27,05 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,65-26,77 гривень і продаж 26,82-26,90 гривень.

Про тенденції на торгах за 11 жовтня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубля — подивитися тут.

Моніторинг настрою валютного ринку:

У четвер користувачі «Мінфіну» значно поліпшили свої прогнози за офіційним курсом гривні, зберігаючи при цьому досить обережне ставлення щодо перспектив подальшого зростання валюти на міжбанку:

За офіційним курсом 80% (вчора 58%) опитаних упевнені в тому, що курс НБУ закріпиться надовго нижче порога в 26,75 гривень. 20% поки вважає, що він повернеться до рівня вище 26,76 гривень;

За ринковим курсом динаміка для гривні набагато стриманіше, але теж оптимістична. 58% (вчора було 53%) впевнені в закріпленні котирувань на міжбанку нижче рівня 26,75 гривень, 42% — вважають, що курс незабаром повернеться знову вище 26,76 гривень за долар.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber