Ідея про створення мегарегулятора фінансових ринків обговорюється в Україні вже багато років. Зараз процес в решті-решт зрушився з місця: законопроект про спліт повинен ось-ось потрапити на друге читання. Документ пропонує ліквідувати Нацкомісію з регулювання ринків фінансових послуг і віддати контроль над страховими, фінансовими компаніями, кредитними спілками та іншими фінустановами Національному банку. Наскільки вдалим може виявитися такий проект, на своїй сторінці в Facebook написав експерт фінансового ринку, член комітету НАБУ Олександр Ярецкий.

У чому проблема законопроекта №2413a «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій з державного регулювання ринків фінансових послуг» (відомого також як «Закон про сплите»), на підставі якого планується створення мега-регулятора фінансового ринку на базі НБУ?

Проблема настільки ж проста, наскільки і фундаментальна. 

Центробанк, для того, щоб проводити самостійну монетарну політику, повинен бути максимально незалежним від уряду. Тоді він буде мати можливість не включати друкарський верстат під його апетити.

А мегарегулятор, як державний орган влади, що визначає політику на фінансовому ринку, навпаки, повинен бути частиною вертикалі виконавчої влади з КМУ на чолі. Тому що так визначено нашою Конституцією, яка передбачає принцип поділу влади на законодавчу, виконавчу і судову.

Зараз же ми маємо потвору (НБУ), який сором'язливо названий «особливим органом державного управління», щоб поєднати ці дві несумісні функції (у тому числі в Конституції згадується лише одна — монетарна). Причому ця потвора за своїм законом (а не Конституцією) має владні повноваження в частині регулювання (а не управління) банківського ринку. І працюють в цьому органі, що має регуляторні функції і владні повноваження, але не є органом державної влади, не держслужбовці. Все це в корені невірно і порушує Конституцію.

І ось замість того, щоб правильно розділити Центробанк з монетарними функціями і нагляд за фінринком, на НБУ вішають ще й нагляд за небанківським фінансовим ринком. Роблячи з цієї потвори ще більшу потвору.