Хоча всі знають, що реєстрація ФОП — часто — густо не більше ніж спосіб мінімізувати платежі до бюджету. Яскравий тому приклад — робота ресторанів. Про те, як працюють українські ресторатори на своїй сторінці в Facebook написала екс-заступник міністра фінансів, радник міністра фінансів Олена Макеєва.

✔️ Ресторани працюють на ІІ групі платників єдиного податку (платять в місяць: ЕН 640грн + ЄСВ 704 грн). При цьому такі платники можуть мати в штаті не більше 10 осіб та обіг — 1,5 млн в рік. Виходить, що при обороті 1,5 млн на рік підприємець платить 16 128 грн податків.

✔️ Застосування касового апарату (РРО) є обов'язковим тільки в разі торгівлі підакцизними товарами (алкоголь, сигарети), а також у разі перевищення річної виручки понад 1 млн грн. При цьому не можна торгувати підакцизними товарами, залишаючись на ІІ групі єдиного податку. Тому в одному приміщенні два бізнеси: ТОВ торгує алкоголем і СПД — готує / подає їжу.

✔️ Чому два чеки? Перший — за їжу, оплачується на підприємця — фізособу, ІІ група ЄП. Другий — на ТОВ, компанію — власника ліцензії на торгівлю підакцизними товарами. Компанія крім акцизів платить ще ПДВ 20% і податок на прибуток — 18%. Законна оптимізація податків та фіктивне підприємництво за фактом.

✔️ 1,0 млн грн на рік (365 днів) — це не більше 2739 грн в день. З яким середнім чеком йдете ви з ресторану? У мене це 400-600 грн. Так, у нас немає середньої кількості людей, які в день відвідують ресторан, але це легко порахувати. При середньому чеку в 400 грн в ресторан в день можуть зайти не більш 6-7 людей, щоб вкластися в ліміт 1,0 млн грн. Скажіть, буде власник ресторану утримувати ресторан з таким низьким відвідуванням? Звичайно ж ні. Оренда приміщення, обладнання, закупівля продуктів і оплата праці співробітників — це чималі витрати. Бізнес повинен бути рентабельним, а інакше навіщо його утримувати.

✔️ Перевірити чесність в дотриманні підприємцем ліміту в 1 млн без касового апарату неможливо. Але якщо ви ходите часто в один і той же ресторан, то зверніть увагу, як часто ім'я підприємця (СПД) буде змінюватися. Що там приховувати? Один СПД вибирає ліміт, відразу з'являється інший СПД.

✔️ Скільки людей працює в ресторані? І платять їм законодавчо встановлений за зарплатою мінімум? А де вони працевлаштовані — суб'єктами підприємницької діяльності або ТОВ, хто платить податки із зарплати? У СПД на ІІ групі таких найманих працівників не буде більше 10, за кожного він повинен платити 50% ЄП + податки на зарплату. А якщо числяться вони в ТОВ? Виходить, що тоді всі вони розливають алкоголь. А їжу відвідувачам хто виносить?

✔️ Чи потрібно видавати покупцеві чек, якщо підприємцю за законом дозволено не використовувати касовий апарат? Відповідно до Закону про захист прав споживачів, продавець зобов'язаний видати покупцеві чек, накладну або інший письмовий документ. А нас чомусь запитують: «Вам чек потрібен?»