Про це повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики і продовольства.
За цей період Україна в основному експортувала: олію соняшникова, сафлорову або бавовняну з часткою 26,25% від загального агроекспорту, кукурудзу — 20,34%, пшеницю і суміш пшениці — 12,87%, м'ясо птиці — 2,29%.
У п'ятірку основних покупців української агропродукції за цей період увійшли Індія (експорт на суму $1,3 млрд), Єгипет ($986,1 млн), Нідерланди ($762,8 млн), Іспанія ($731,6 млн) і Китай ($631,8 млн).
За словами заступника міністра аграрної політики і продовольства з питань євроінтеграції Ольги Трофімцевої, експорт агропродукції в Європу збільшився на 37,3%, або на $988 млн — до $3,6 млрд.
Також вона зазначила, що країни ЄС займають друге місце в регіональній структурі аграрного експорту України, при цьому в загальній структурі зовнішньоторговельного обороту сільськогосподарської продукції частка ЄС становить 35,2%.
«Цікаво відзначити збільшення експорту в країни ЄС таких продуктів, як олія, експорт якого збільшився на 19,7% і досяг $1,01 млрд. Ми також спостерігаємо зростання по м'ясу птиці та субпродуктів — 80,3 млн доларів зі збільшенням на 80, 7%, вартість експорту маргаринової продукції збільшилася в 8,4 раз до $21,8 млн», — сказала Трофімцева.
Вона вважає, що зазначені дані дають можливість прогнозувати збільшення річної вартості українського експорту аграрної та харчової продукції на 15-20%.