Аналітик ГК TeleTrade Сергій Шевчук. Він вважає, що уряд занадто ускладнив пенсійну систему:

«Нагадаю, що МВФ запропонував українському уряду провести пенсійну реформу у вигляді підвищення пенсійного віку. На що уряд більше як півроку годував МВФ „сніданками“ і був проти підвищення віку. І замість цього зробили незрозумілу для багатьох пенсійну реформу. Згідно з якою з 1 жовтня мало отримати підвищення пенсій на 200-1000 гривень більше 5 млн. пенсіонерів. Не зрозуміло, за яким принципом буде розподіл грошей, хто саме буде отримувати 1000 гривень, а хто — 200? Була змінена формула розрахунку пенсій, яка прив'язується до стажу. Більш того, запропоновано рішення про збільшення стажу — тепер він повинен бути 25 років для того, щоб українець міг піти на пенсію. Цікаво, що до 2028 року стаж повинен збільшитись до 35 років. Як це буде відбуватися — незрозуміло! Я вважаю, що простіше було просто збільшити пенсійний вік і це було б ефективніше і зрозуміліше».

Інша думка у аналітика Богдан Терзі:

«Пенсійна реформа просто необхідна Україні для того, щоб залатати всі дірки в Пенсійному бюджеті. Я вважаю, що нова реформа повинна включати в себе елемент справедливості, кожен повинен отримувати пенсію в тому обсязі, який заслужив. А ще краще, втілити пенсійну модель розвинених країн, де давно функціонують пенсійні фонди (державні і частково приватні), які в майбутньому виплачують пенсії. Роботодавець при виплаті зарплати своїм співробітникам відправляє відсоток у вигляді пенсійного внеску в такий фонд і чим більше зарплата тим більше виплати і тим більше буде пенсія на старості. Тому на заході все прагнуть заробляти більше і немає понять „зарплата в конверті“.

Але це ще не все. Дані пенсійні фонди не просто тримають гроші своїх “вкладників», а й активно інвестують, створюючи при цьому інвестиційний портфель. Цей портфель являє собою сукупність активів, в які фонд робить капіталовкладення для збільшення прибутку. Наприклад, у Великій Британії в пенсійних фондах структура портфеля виглядає так: акції національних компаній 14%, акції зарубіжних компаній 25%, іноземні облігації — 3%, державні та корпоративні активи — 37%, інші активи — 21%. Таким чином пенсійні фонди інвестують в найнадійніші і привабливі активи при цьому люди можуть розраховувати на отримання більшого розміру пенсії ніж спочатку прогнозувалося ». Я вважаю, що це дуже ефективна пенсійна модель.