1) Курсові коливання останніх днів на міжбанку створили стійкий тренд по зростанню долара з серйозними девальваційними очікуваннями. Це активно працює проти гривні;

2) Гра «на підвищення» на безготівковому валютному ринку швидко перекинулася і на готівковий. Обмінники відверто задирають котирування вище 27 гривень і поки їх апетити підтримуються зростаючим попитом з боку населення;

3) Позавчорашній вихід НБУ на торги в форматі «запиту кращого курсу» (продав до 30,9 млн доларів) не зміг повністю стримати зростання курсу, а тільки його дещо уповільнив. Вчора НБУ на ринок не виходив у форматі аукциона (але продав до 10 млн долларів через «запит кращого курсу», чого виявилось катастрофічно замало) і долар взагалі пішов вище нового порога в 26,70 гривень. Стає зрозуміло, що Нацбанку доведеться втручатися в ситуацію і далі.Ми очікуємо, що це станеться сьогодні або завтра максимум. Інакше долар впритул наблизиться до рівня 26,80-26,90 найближчим часом з метою у 27 гривень на міжбанку до кінця тижня;

4) Починаються купівлі валюти з боку «дочок» іноземних компаній для виведення чергової порції дивідендів. Це збільшить попит на валюту і також буде грати проти гривні.

При таких сигналах ринка — сегодня клієнти будуть ще більш активні на міжбанку. «Мінфін» очікує зростання обсягу операцій до 350-390 млн доларів при здійсненні до 550 угод.

Швидше за все Нацбанку доведеться гасити чергове зростання попиту на долар, проводячи аукціон з продажу долара або «запит кращого курсу». Збільшення різниці між готівковим і безготівковим курсами стимулюватиме спекулятивні атаки на гривню та черговий цикл гри «на підвищення».

На сьогодні «Мінфін» прогнозує подальші спроби «розігріву» курсу на міжбанку з новим коридором в 26,68-26,88 гривень. Ймовірність виходу на торги Нацбанку з продажем долара для утримання ситуації під контролем — дуже висока.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Долар стрімко зростає.

Котирування американської валюти в банках на 10 ранку: прийом — 26,60-26,92 і продаж 26,97-27,25 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: покупка 26,80-27,05 гривень і продаж 27,10-27,25 гривень.

Про тенденції на торгах за 3 жовтня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубля — подивитися тут.

Моніторинг настрою валютного ринку:

У зв'язку зі значним зростанням котирувань долара в останні дні — ми змінили з сьогоднішнього дня шкалу для опитування і підняли поріг прогнозу за офіційним і ринковим міжбанківському курсам до основної межі у 26,75 гривень.

На середу користувачі «Мінфіну» знову дуже скептично оцінили перспективи гривні:

За офіційним курсом тільки 39% опитаних вірять в те, що курс НБУ повернеться до рівня нижче порога 26,75 гривень. 61% вже вважає, що він піде вище позначки в 26,76 гривень;

За ринковим курсом динаміка для гривні ще більш песимістична. 28% впевнені до закріплення котирувань на міжбанку нижче 26,75 гривень, але вже 72% — не сумніваються в подальшому зростанні курсу на торгах вище 26,76 гривень за долар.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber