За відповідне рішення проголосували 288 парламентарів.

Прийняття зазначеного документу дозволяє уряду не тільки підвищити пенсії українських пенсіонерів починаючи з 1 жовтня, а й здійснити комплексні зміни в системі пенсійного забезпечення, які дадуть змогу проводити постійний і безперервний процес осучаснення пенсій.

Також буде відмінено 15-відсотковий податок на пенсії для працюючих пенсіонерів. Необхідний мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію залишається незмінним — 15 років. За пропозицією Міністерства соціальної політики, жінкам, які перебували в декретній відпустці по догляду за дитиною шість років, всі ці роки враховуватимуться в стаж.

Нагадаємо, що 13 липня Верховна Рада 282-ма голосами підтримала в першому читанні законопроект №6614, який передбачає, зокрема, осучаснення пенсій та скасування оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів.

Читайте також: Детальний аналіз пенсійної реформи — коли і як українці зможуть вийти на заслужений відпочинок

Крім того, документом пропонується перегляд умов призначення пенсії за віком у 60 років з 1 січня 2018 року. Планується, що в 60 років будуть виходити на пенсію ті особи, які на 1 січня 2018 р мали 25 років страхового стажу, а діапазон вимоги за страховим стажем щорічно збільшуватимуться на 12 місяців до досягнення 35 років в 2028 році.

«Вік виходу на пенсію буде визначатися розміром страхового (трудового) стажу, тобто залежати від добровільного вибору кожного працювати легально. Більш того, розроблена система бонусів дозволить тим, хто матиме відповідний стаж для призначення пенсії в 60 років, добровільно вийти на пенсію пізніше і збільшити таким чином її розмір на 9% за кожен рік», — розповідав раніше заступник міністра соціальної політики Микола Шамбір.

«Мінфін» повідомляв, що мінімальна гарантована пенсія, у разі прийняття пенсійної реформи Верховною Радою, збільшиться на 11% і складе 1452 гривні.