Про це заступник голови Національного банку Олег Чурій повідомив під час виступу на Українському фінансовому форумі в Одесі, повідомляє прес-служба регулятора на сторінці у Facebook.

«Ми презентували громадськості проект закону у серпні, після чого отримали зворотній зв‘язок від учасників ринку. Зараз ми допрацьовуємо документ з урахування їх зауважень», — розповів заступник Голови.

Після набуття чинності законом «Про валюту» Україна перейде до свободи проведення валютних операцій за принципом «дозволено все, що прямо не заборонено».

Частину чинних обмежень Національний банк зможе усунути вже одразу після набуття чинності законом «Про валюту», зазначив Олег Чурій.

Зокрема:

— інвестування за кордон в рамках лімітів не вимагатиме індивідуальних ліцензій,

— нагляд за дотриманням лімітів посяде місце контролю за операціями,

— граничний строк розрахунків за операціями зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) буде збільшено понад 180 днів,

— буде скасовано валютний контроль для операцій ЗЕД нижче порогового рівня (150 тис. грн.),

— буде скасовано санкції у вигляді припинення ЗЕД при порушенні строків закриття контрактів,

— реєстрація кредитів від нерезидентів не будет потрібна.

Інші чинні обмеження будуть мати тимчасовий характер, і НБУ буде їх поступово прибрати. А нові обмеження будуть запроваджуватися лише з метою подолання чи запобігання кризі, на короткий термін та за згодою Ради з фінансової стабільності.

Нагадаємо, Національний банк розробив пропозиції щодо законодавчих змін, необхідних для запровадження нової, ліберальної моделі валютного регулювання, у вигляді проекту єдиного рамкового закону «Про валюту».