Своє прохання на Інститутській пояснили підготовкою зведеної статистичної інформації. Дані просять надіслати до 6 жовтня у вигляді заповнених таблиць «Інформація щодо місць реєстрації (проживання) осіб, які здійснюють ризикові готівкові фінансові операції» та «Інформація щодо місця проведення ризикових готівкових фінансових операцій».

Така інформація, як кажуть в НБУ, є складовою частиною типологічного дослідження за темою «Ризики використання готівки», яке на виконання статті 18 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» має бути підготовлено Державною службою фінансового моніторингу України.

З метою єдиного підходу банків при визначенні обсягу фінансових операцій, що мають бути використані при внесенні інформації у підготовлені Нацбанком таблиці пропонується надавати інформацію, яка подається банком Держфінмоніторингу щодо ризикових готівкових фінансових операцій.

Мова йде про операції, що підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу за відповідними ознаками, а також ті, щодо яких у банка виникли підозри, які ґрунтуються на критеріях ризиків, визначених самостійно банком з урахуванням критеріїв ризиків, встановлених Держфінмоніторингом, та підлягають внутрішньому фінансовому моніторингу.