Ось що буде впливати на поведінку учасників торгів 20 вересня:

1) Основна фаза проведення клієнтами розрахунків з бюджетом. Це збільшує активність з продажу валюти експортерами та знижує апетити імпортерів з її купівлі. Ну а перевага пропозиції над попитом грає на падіння валютних котирувань на міжбанку;

2) Готівковий ринок на ранок середи продовжив звужувати спред по валюті при низькому попиті з боку громадян — тобто цей сегмент валютного ринку «не тисне» зараз на курс;

3) На користь гривні спрацьовує і психологічний фактор — вдале розміщення українських валютних паперів. Побоювання бізнесу та громадян, а також і інвесторів по можливості глобального обвалу гривні найближчим часом — різко знизилися;

4) Певну нестабільність на валютному ринку сьогодні буде створювати зовнішній ринок, а точніше — оголошення результатів засідання ФРС США по процентній ставці. Чуток по перспективам американської валюти щодо інших валют дуже багато (особливо — в зв'язку з минулими стихійними лихами, які принесли Америці істотні збитки) і валютні стрибки пари євро/ долар в цю середу забезпечені.

На момент написання статті — євро вже перевищив поріг в 1,20 долара з явним настрієм — на цьому не зупинятися. Це призведе до валютних ралі, які опосередковано будуть відображатися на котируваннях євро та долара і на українському ринку;

5) Зростання залишків на коррахунках банків до 54,4 млрд гривень на ранок 20 вересня дає можливість і спекулянтам урвати гарний шматок доходів на валютному ринку в цій ситуації.

Таким чином, сьогодні у клієнтів банків, а також валютних дилерів дуже непростий день, а наявність багатьох різнопланових чинників може суттєво «розігріти» валютний ринок.

«Мінфін» прогнозує на 20 вересня обсяг торгів на торгах в межах 350-390 млн доларів при здійсненні до 600 угод з значною волатильністю котирувань міжбанку в межах 26,10-26,25 гривень. Можливий вихід на ринок НБУ з викупом / продажем долара у разі значних стрибків курсу.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Котирування долара в банках на 10 ранку: прийом — 26,00-26,15 і продаж 26,19-26,35 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,05-26,17 гривень і продаж 26,20-26,25 гривень.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

В цілому, поки котирування долара продовжують перевищувати 26 гривень і тому «Мінфін» зберігає основний поріг при голосуванні на цьому рівні.

За офіційним курсом — настрою респондентів розділилися майже навпіл. 46% опитаних вже налаштовані на повернення рівня котирувань долара нижче за відмітку в 26,00 гривень. 54% — поки впевнені в тому, що він надовго закріпився вище 26,01 гривень.

За ринковим курсом прогнози опитаних аналогічні. 47% впевнені в поверненні курсу нижче 26 гривень за долар. 53% — переконані в довгостроковому закріпленні курсу долара вище позначки в 26,01 гривень.

Про тенденції на торгах за 19 вересня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубля — подивитися тут.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber