1) Проведення компаніями бюджетних розрахунків, що стимулює продажі валюти експортерами та зменщує можливості щодо її купівлі у імпортерів. Перевага пропозиції над попитом зміцнює позиції гривні;

2) Готівковий ринок до ранку вівторка продовжив звужувати спред по валюті та зіткнувся з низьким попитом населення. У цій ситуації — розмова про гру «на підвищення» вже не має сенсу. Таким чином, готівковий ринок перестав бути драйвером розкрутки курсу;

З'явився ще один психологічний і економічний фактор, який працює на гривню — розміщення українських валютних паперів можна вважати досить вдалим. Таким чином, Мінфін добився значного «розвантаження» 2019 і 2020 років по валютних боргах. У поєднанні з майже 100% ймовірністю проведення репрофайлінга за внутрішніми боргами (ОВДП в портфелі НБУ) — у Уряду стає більш-менш стійка позиція з держфінансами на цей період. А це знижує ймовірність масової емісії та глобального обвалу гривні.Це також працює на національну валюту.

Не забуваємо й про майбутній у найближчий час продаж через два американських майданчика застав Нацбанку з рефінансування банків-банкрутів. Це може залучити валютні надходження в країну і теж ситуативно працює на зміцнення гривні.

Таким чином, сьогодні у гривні є можливість суттєво потіснити долар на міжбанку.

«Мінфін» прогнозує на 19 вересня обсяг торгів на торгах в межах 350-390 млн доларів при здійсненні до 600 угод зі зниженням котирувань по долару у межах до 26,08-26,15 гривень. Можливий вихід на ринок НБУ з викупом долара в разі ситуативного переваги пропозиції над попитом.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Котирування долара в банках на 10 ранку: прийом — 25,90-26,10 і продаж 26,20-26,42 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,05-26,07 гривень і продаж 26,22-26,24 гривень.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

В цілому, поки котирування долара перевищують 26 гривень -  і тому «Мінфін» поки зберігає основний поріг при голосуванні на цьому рівні.

За офіційним курсом — настрої респондентів поки залишаються девальваційними. Тільки 36% опитаних налаштовані на повернення рівня котирувань долара нижче за відмітку в 26,00 гривень. 64% — впевнені в тому, що він надовго закріпився вище 26,01 гривень.

За ринковим курсом прогнози опитаних майже такі ж. 34% впевнені в поверненні курсу нижче 26 гривень за долар. 66% — переконані в довгостроковому закріпленні курсу долара вище позначки в 26,01 гривень.

Про тенденції на торгах за 18 вересня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубля — подивитися тут.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут: