Олег Устенко

1. Нічого неможливого в Україні немає і якщо дуже хочеться зробити щось абсолютно протизаконне, то це можна зробити — головне підібрати потрібний момент і місце. Звідси запитання: «Чи будуть інші представники бізнесу чітко дотримуватися встановлених правил гри». Скоріш за все ні. У чому сенс, якщо досвід показує, що робити це абсолютно необов'язково. Якщо ти інвестор, чи можеш ти розраховувати, що, наприклад, взявши в концесію дорогу і відкривши новий і зручний хай-вей (а ця тема зараз на слуху у бізнесу) ти зможеш продовжувати вести цей проект. Чи можеш ти (як інвестор) бути впевнений в тому, що не збереться кілька тисяч протестувальників, які вимагатимуть негайного скасування оплати за проїзд по твоєму новому хай-вію? І що при цьому трапиться в цьому випадку з твоїм проектом і з вкладеними в нього грошима?

2. Чи буде бізнес активно розвиватися, якщо немає гарантій, що правила гри не можуть бути змінені по ходу цієї самої гри під дією зовнішніх сил?

3. Акцизи — одне з найважливіших джерел надходжень до державного бюджету країни. Навіть якщо держбюджет недоотримає 1 гривню — як компроміс від узаконення авто на «євробляхах», — хтось цю гривню втратить. Відповідь — тільки одна. Цей хтось — українські платники податків. Значить, або десь вони повинні будуть заплатити більше, або їм щось недофінансують. У нас з'являється класичний приклад «халявщіни». Більш слабкі і миролюбні платять за тих, хто більш крикливий і нахабний.

4. У тому випадку, якщо ці «спірні» авто буде узаконено з будь-«знижкою», то на ринку з'явиться більше автомобілів за нижчою ціною. Весь ринок авто повинен зазнати цінову корекцію вниз. Тепер кожен повинен стати трохи бідніше. Його власний автомобіль, який він міг, в принципі, продати за одну ціну, вже цієї ціни не вартий. Звичайне співвідношення попиту і пропозиції. Крива пропозиції змістилася вниз. Нова рівноважна ціна знаходиться нижче її попереднього значення. Таким чином, програли всі власники «офіційно використовуваних» авто. Вони стали біднішими.

5. Економіка не може нормально розвиватися, якщо в суспільстві відсутня довіра. Даний випадок підриває довіру, а значить і «краде» перспективи економічного розвитку для всіх.