Про це йдеться в коментарі головного економіста Dragon Capital Олени Бєлан, передає Уніан.

За її словами, позитивна реакція і сприятлива ситуація на зовнішніх ринках дозволить Міністерству фінансів здешевити вартість нових запозичень.

«Нові єврооблігації з терміном погашення від 10 до 15 років можуть бути розміщені з купоном 7,3-7,5%, що нижче процентної ставки паперів, які перебувають в обігу, в розмірі 7,75%. За нашими оцінками, загальний обсяг випуску може становити $2,5 млрд, а чистий обсяг — після вирахування витрат на викуп — близько $1,0 млрд», — зазначає Бєлан.

На думку експерта, для уряду більш важливим завданням є зниження навантаження в 2019 році, коли виборчий цикл досягне піку і можливості залучення фінансування істотно знизяться.

«Не виключено, що квазі-суверенні емітенти, в першу чергу держбанки, послідують прикладу суверена і запропонують подовжити термін погашення єврооблігацій, які також частково погашаються в 2019 році. В такому разі, обсяг виплат зовнішнього боргу в 2019 році може скоротитися до більш помірних $5,1-6,0 млрд», — зазначає Бєлан.

Нагадаємо, що Міністерство фінансів оголосило про готовність викупити єврооблігації з терміном обігу до 2019 і 2020 років за рахунок випуску нових цінних паперів.