Про це йдеться у даних Економічного дискусійного клубу.

В абсолютному вимірі, у травні 2017 року, порівняно з квітнем 2017 року, вартість «кошика» суттєво зросла: для працездатної особи — на 94 гривні («плюс» 6,9%), для непрацездатної особи — на 70 гривень («плюс» 6,6%).

В останньому місяці весни сталося подорожчання 7 із 11 груп продовольства, за якими розраховується МПК. Найбільше подорожчали овочі та фрукти. Зокрема, фрукти додали до вартості місячного набору 36,67 гривні («плюс» 36,1%), овочі — 40,11 гривні («плюс» 28,2%).

При цьому у травні продовжили дешевшати яйця, а також товари групи «олія та рослинні жири» — на 0,5% та «інші» — на 1,2%.

У структурі вартості МПК у травні найвитратнішою залишається група молочних продуктів — 389 гривень, або 26,7% від загальної вартості кошика. Другу позицію зберігають витрати на м'ясні продукти — 313 гривень (21,5%), а третя належить групі «овочі та баштанні» (183 гривні, або 12,5%).

Загалом, за розрахунками аналітиків, з початку 2017 року фактична вартість мінімального продуктового кошика зросла для працездатної особи — на 224 гривні, або на 18,2%, а для осіб, які втратили працездатність — на 178 гривень, або на 18,8%. Частка витрат на МПК у розмірі прожиткового мінімуму українців перевищує 85%.