«Ідея не нова, але ефективна, втілювати її треба обов'язково, причому під контролем влади. Один посередник піднімає ціну на 5—15% (крупи, цукор, олію), а з м'яса навіть — до 30%. Щоправда, якщо ціни зростають об'єктивно, наприклад, дороге зерно, яким годують худобу та птицю, держрегулювання нічого не дасть», — каже аналітик Олександр Жолудь.
До зими продукти сильно подорожчають
До зими на українців чекає серйозне підвищення цін на продукти першої необхідності, прогнозують експерти «Сегодня». Найходовіша їжа (див. графіку) подорожчає набагато більше, ніж очікувана за вересень—грудень інфляція (7—9%), каже економіст інвестиційної компанії Astrum Олексій Блінов: «Є об'єктивні причини — передусім високі світові ціни на зерно. Через те, що його використовують як корм, подорожчають м'ясо, яйця і особливо молоко та молокопродукти їх недостатньо». Прогнози експерта вже підтверджуються: днями закупівельні ціни на молоко сягнули небачених 4,5 грн. за літр, а в роздріб літр «справжнього» (не порошкового) молока подорожчав із 6,5—7 грн. до 8. Щоб зменшити зростання хоча б рівня інфляції, уряд вже вживає заходів, причому, за словами прес-секретаря прем'єра Віталія Лук'яненка, заходи будуть ринковими, а не адміністративними: «Головне завдання Кабміну — забезпечити надлишок продуктів першої необхідності (за рахунок стимулювання свого виробника або імпорту), як тієї ж гречки, ажіотаж навколо якої вщух, бо її стало достатньо. Друге — прибрати зайвих посередників між виробником та покупцем. Для цього в містах-мільйонниках організовуємо оптові продуктові ринки, де будуть найходовіші товари, ціни на які регулює постанова Кабміну № 1548 від 1996 року (на товари, зазначені у графіку, торгова націнка не може перевищувати 15%. — Авт.). У результаті ланцюжок скоротиться до мінімуму: виробник-оптовик-продавець-покупець. Третє — за потреби робитимемо інтервенції продуктів із Держрезерву».