Про що розповів Шевченко

«Ми вже обговорювали плани щодо зменшення присутності держави в українському банківському секторі з представниками Лондонської фондової біржі.

Наша нинішня стратегія часткової приватизації державних банків України передбачає, що кроки до продажу почнуться не пізніше кінця 2024 », — зазначив голова НБУ.

Читайте також: Держбанки: коли чекати інвесторів і що заважає приватизації

За його словами, зараз Укргазбанк є найближчим серед держбанків до часткової приватизації.

«Угода вже в процесі, і переговори зараз зосереджені на технічних аспектах з очікуванням успішного закриття», — додав Шевченко.

Читайте також: Міжнародні експерти вважають, що знайти інвестора для Приватбанку реально до 2025 року

Також він розповів, що також очікує придбання міжнародною фінансовою організацією частки в Ощадбанку.

Для цього, за словами Шевченка, «ще потрібно провести значну роботу з перегляду відповідного законодавства і розвитку бізнес-моделі банку».

Кабмін затвердив стратегію реформи держбанків

3 вересня 2020 року Кабмін затвердив Основи стратегічного реформування державного банківського сектору, згідно з якою держбанки можуть узгодити з Мінфіном свої індивідуальні стратегії розвитку і заходи з їх реалізації.

На початку вересня Кабмін оновив принципи стратегічного реформування держбанків і передбачив скорочення частки держави в банківському секторі з нинішніх 60% до 25% до 2025 року шляхом часткової або повної приватизації кожного з чотирьох держбанків.

Також визначив спеціалізацію кожного з держбанків:

  • Приватбанк — провідний роздрібний банк в Україні, який має сильну позицію в малому і середньому бізнесі (МСБ);
  • Ощадбанк — універсальний банк, що обслуговує роздрібний сектор, МСБ, і корпоративних клієнтів у всіх сегментах ринку;
  • Укрексімбанк — переважно корпоративний банк, орієнтований на фінансування експортно-імпортних операцій з частковий присутністю в роздрібному секторі;
  • Укргазбанк — займає провідну ринкову позицію в області екологічного банкінгу, орієнтований на фінансування корпоративних клієнтів з присутністю в МСБ і роздрібному секторі.