Чому золото стало активом, без якого інвестори не можуть обійтися, і що дає привід для подальших оптимістичних прогнозів, проаналізував Forbes.

Рівняння на золото

Вартість золота 27 липня оновила історичний максимум: ф'ючерси з поставкою в серпні подорожчали більш ніж на 2% і на піку коштували $1941,9 за тройську унцію. Попередній рекорд був встановлений 6 вересня 2011 року, коли ціна становила $1920 за унцію. Інші дорогоцінні метали теж зростають в ціні: наприклад, ціна вересневого ф'ючерсу на срібло в понеділок досягла $24,5 за унцію — це максимум з серпня 2013 року.

Читайте також: Ціна золота знову оновила рекорд. Срібло подорожчало до максимуму з 2013 року

Початок цього тижня ознаменував нову віху в зростанні ціни на золото, пише The Wall Street Journal. Видання зазначає, що багато трейдерів ставлять нинішнє ралі золота в один ряд з подіями 2008-2011 років, коли золото рекордно дорожчає після фінансової кризи, а також з кінцем 1970-х років, коли ціни злетіли після відмови від Бреттон-Вудської валютної системи.

Поточному ралі сприяють похмурі перспективи світової економіки, зниження відсоткових ставок, а також зростання напруженості у відносинах між США і Китаєм та ослаблення долара. В цих умовах інвестори йдуть від ризиків в активи, які вони вважають притулками, підкреслює WSJ.

«Є ще багато приводів для занепокоєння, тому золото привертає всю цю увагу і всі ці гроші», — сказав голова відділу з торгівлі цінними металами в брокерській компанії Marex Spectron Девід Говетт. «Видно, як гроші йдуть з фондового ринку або з інших активів і прямують в золото», — додав він.

Справа не тільки у COVID-19

Традиційний зворотний зв'язок золота з доларом (чим дешевше долар, тим дорожче золото) раніше цього року ослаб, оскільки під час пандемії обидва активи виграли, коли інвестори почали купувати їх в якості сховищ. Але зараз традиція знову проявляється, вважає стратег-аналітик UBS з дорогоцінних металів Джоні Тевес: якщо долар продовжить падіння, зростання золота в найближчі місяці продовжиться.

«Зміна ціни золота цього року дійсно була викликана зростаючим інтересом стратегів», — зазначила експерт. Інвестори, які раніше не цікавилися дорогоцінним металом, почали його купувати. У результаті ціна золота може подолати позначку $2000 протягом шести місяців, вважає Тевес.

Перші ознаки майбутнього рекордного зростання ціни проявилися ще в середині 2019 року, коли Федеральна резервна система (ФРС) США дала зрозуміти, що готова знизити відсоткові ставки, пише Bloomberg. Це було пов'язано з тим, що невизначеність, передусім щодо впливу на ринок торгових війн з участю США, затьмарила подальші перспективи.

Читайте також: Золото та індекс S&P500: настав час для одночасного корекційного зниження?

На початку 2020-го ралі набирало обертів на тлі зростання геополітичної напруженості, а потім спалах коронавірусу спровокував рецесію у всьому світі, вказує агентство.

«Сильне зростання неминуче, оскільки ми вступаємо в період, дуже схожий на ситуацію після світової фінансової кризи, коли ціни на золото злетіли до рекордних рівнів в результаті накачування величезної кількості грошей ФРС у фінансову систему», — впевнений старший аналітик MineLife Pty Гевін Вендт.

Він додав, що додатковий імпульс дають слабкий долар і негативні реальні ставки. Золото може тимчасово закріпитися на нинішніх позиціях, перш ніж націлюватиметься на позначку в $2000 і вище найближчими тижнями, наголосив Вендт.

Директор з досліджень компанії WisdomTree Нітеш Шах допускає, що якщо центральні банки та уряди різних країн продовжать виділяти трильйони для стимулювання економіки, інвестори будуть і надалі скуповувати золото. Важко було обрати «більш досконалий вир подій», який дозволив би стільки заробити на золоті, вважає Стів Данн з британської компанії Aberdeen Standard Investments.

Незамінний актив

Позитивні прогнози щодо золота були ще кілька місяців, нагадує Bloomberg. У квітневому Bank of America в своєму 18-місячному прогнозі вказав, що ціна однієї унції золота досягне $3000. UBS Group на даний час очікує, що ціни досягнуть $2000 вже до кінця вересня, повідомив у понеділок головний директор банку з інвестицій у світі Марк Хафеле. За його словами, група додала золото до свого «списку найпривабливіших активів».

Всього з початку року ціна золота зросла більш ніж на чверть, зазначає Financial Times. «Я думаю, що це історія року на фінансових ринках», — сказав газеті генеральний директор інвестиційної компанії Sprott Пітер Гросскопф. Він додав, що інвестори, нарешті, вважають золото активом, без якого вони не можуть обійтися.

Читайте також: Орієнтир на $2000: Аналітики кажуть, що у золота великий потенціал

За даними Всесвітньої ради з золота, цього місяця інвестори вклали у підтримувані золотом біржові фонди $7,4 млрд, відзначає FT. Це на додаток до рекордних $40 млрд, які вони інвестували в першій половині року. «Немає ніяких сумнівів, що глобальний попит з боку інвесторів на даний час є основною рушійною силою зростання цін», — зазначив керівник відділу торгівлі Heraeus Precious Metals Ханс-Гюнтер Ріттер.

Обери свій спосіб інвестицій та отримай Бонус від «Мінфіну»